Przechowywanie – konieczne kontrole
Trwałość pozbiorcza jabłek z sadów słabo plonujących będzie gorsza. Wiele w tym wypadku też zależy od odmiany i sposobu przechowywania. Owoce z komór KA przetrzymywane we właściwym stężeniu tlenu i dwutlenku węgla powinny jednak przetrwać dostatecznie długo, co nie znaczy, że równie długo jak w minionym roku – prognozuje prof. Kazimierz Tomala (SGGW) w nieautoryzowanej wypowiedzi. W chłodni zwykłej zapewne będzie gorzej, chyba że zastosowano SmaftFresh.
W tym roku konieczne będzie uważne kontrolowanie jędrności owoców, aby wychwycić moment od kiedy jędrność zacznie spadać. Gdy zacznie zbliżać się do 6,5 kG w przypadku odmian twardych i do 5,5 kG w przypadku miękkich, należy pomyśleć o ich sprzedaży. Trzeba też wziąć pod uwagę, że podczas obrotu handlowego jabłka stracą jeszcze na twardości około 1 kG. Comiesięczne kontrole jędrności powinno się rozpocząć po nowym roku. Polegają one na wyjęciu kilku jabłek i przetrzymaniu ich w temperaturze pokojowej przez około tydzień. Jeśli nie dzieje się nic złego, możemy spokojnie dalej je przechowywać. Podwyższona temperatura może jednak spowodować ujawnienie się gorzkiej zgnilizny. Jeśli jabłka zaczynają gnić, to znak, że pozostałe w komorze też są już nietrwałe. Kontrole pozwalają z wyprzedzeniem ocenić stan owoców i w ten sposób uniknąć większych strat.
Na przechowywanie mają wpływ także: zachwianie proporcji między wapniem a innymi składnikami, nieoptymalny termin zbioru, a także pogoda poprzedzająca go.
Gorzka zgnilizna powodowana przez grzyby Pezicula to choroba, która znów ma duży wpływ na przechowywanie owoców, podobnie jak w latach 60. (mniej dawała się we znaki po 1980 roku). Odmiany podatne, jak np. ‘Szampion’, ‘Golden Delicious’, czy ‘Pinova’, stanowią źródło zakażenia. Jeśli przed zbiorem padają deszcze, jak to miało miejsce we wrześniu tego roku, to zarodniki obecne w koronie drzewa rozprzestrzeniają się, infekują owoce i razem z nimi trafiają do komór chłodniczych, czekając na warunki dogodne do rozwoju (aż jędrność obniży się).