Uwaga na raka bakteryjnego!
Rak bakteryjny, trochę zapomniana przez sadowników choroba bakteryjna, w związku z coraz liczniejszym jej występowaniem na drzewach pestkowych w minionych sezonach, uzasadnia potrzebę przypomnienia o jej szkodliwości, profilaktyce i ochronie. Dotyczy to głównie sadów czereśniowych i wiśniowych, ale też moreli i brzoskwiń. Rak bakteryjny drzew owocowych zagraża roślinom przez cały rok.
Pierwsze objawy choroby można zaobserwować na przedwiośniu. Porażone pąki nabrzmiewają, ale nie rozwijają się, lecz zamierają i pozostają zaschnięte na pędach. Następnie wiosną porażane są kwiaty, które czernieją, kurczą się i zamierają, pozostając przez jakiś czas na drzewach. Objawy choroby mogą również pojawiać się na liściach i owocach. Jednak dla drzew najbardziej groźne są infekcje zdrewniałych pędów, na których tworzą się rozległe nekrozy i zrakowacenia. Często towarzyszą im wycieki gumy. Rak bakteryjny stanowi duże zagrożenie, kiedy obniżona jest odporność drzew – np. wskutek uszkodzeń mrozowych, przymrozków wiosennych oraz w przypadku wystąpienia na drzewach jakichkolwiek ran.
W zwalczaniu raka bakteryjnego ważna jest profilaktyka. Prawidłowo wykonywane lustracje pozwalają na ocenę stanu zagrożenia poszczególnych kwater drzew przez chorobę i są podstawą do podjęcia decyzji odnośnie stosowania zabiegów chemicznych.
Najlepszą skuteczność w zwalczaniu raka bakteryjnego drzew owocowych daje opryskiwanie drzew MIEDZIANEM: w wyższej z zalecanych dawek w okresie nabrzmiewania pąków i opadania liści oraz w niższej dawce w okresie kwitnienia i po kwitnieniu.
Źródło: komunikat sadowniczy Synthos Agro