Wiśnie i czereśnie – zasady dobrej praktyki sadowniczej
Choroby rozwijające się w czasie sezonu wegetacyjnego i po zbiorze wiśni oraz czereśni to problem nie tylko jakości owoców, czy zmniejszenia plonu, ale także zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Przedzbiorcza ochrona jest ważna, ale to co dzieje się z owocami w trakcie i po zbiorze ma także niebagatelne znaczenie. Na jakość owoców wpływają umiejętności zbierających oraz metoda zbioru w przypadku urządzeń do niego przystosowanych.
Straty może powodować Alternaria, którą ograniczają niskie temperatury po zbiorze oraz przechowywanie w zmodyfikowanej atmosferze (10% CO2), a także Botrytis cinerea, Penicillium expansum, Monilinia ssp., Cladosporium, Rhizopus spp..
Dlatego w sezonie ważne jest:
• Monitorowanie odżywienia sadu składnikami odżywczymi, aby zmniejszyć podatność na choroby.
• Kontrolowanie owadów, które są wektorami chorób.
• Usuwanie części roślin, które mogą być źródłem inokulum.
• Usuwanie chorych gałęzi lub drzew.
• Dezynfekowanie narzędzi roboczych.
• Stosowanie środków ochrony w razie potrzeby.
• Cięcie drzew w celu zwiększenia przepływu powietrza.
Podczas zbiorów i po nich ważne jest:
• Delikatne zbieranie owoców, aby ograniczyć uszkodzenia.
• Wyrzucanie owoców pękniętych lub porażonych przez choroby.
• Zapobieganie zarażeniu zdrowych owoców przez czyszczenie pojemników z brudu, gleby i ściółki i sterylizacja przed ich użyciem, dezynfekowanie narzędzi, magazynów i opakowań, sprzętu.
• Zachowywanie dobrej praktyki i zasad bezpieczeństwa żywności.
• Monitorowanie higieny pracowników.
• Mycie owoców zatwierdzonymi do dezynfekcji preparatami i spłukiwanie ich wodą pitną.
• Schładzanie owoców po zbiorze najszybciej jak to możliwe.
• Przechowywać w temperaturze około 0°C.
• Nieprzechowywanie w pobliżu odrzuconych owoców.
Źródło: www.stepac.com