
Zapylanie przez trzmiele poprawia wydajność, jakość i trwałość owoców
Chociaż wiadomo, że zapylanie truskawek przez trzmiele prowadzi do poprawy plonów i jakości, badania wykazały, że może to mieć również znaczący wpływ na trwałość owoców.
„Trzmiele stosują unikalną metodę zapylania – zapylanie przez brzęczenie” – wyjaśnia dr hab. Liam Harvey, specjalista ds. IPM i zapylania w Biobest. „Ich skrzydełka wibrują z częstotliwością 200–400 Hz, buczenie powoduje wibracje pylników, wysypując w ten sposób duże ilości pyłku”.
Oprócz poprawy jakości i wydajności, zapylanie przez trzmiele może mieć znaczący wpływ na trwałość owoców.
„Okres przydatności do spożycia truskawek zależy przede wszystkim od takich czynników, jak dojrzałość owoców, praktyki obchodzenia się z nimi i przechowywania oraz warunki środowiskowe” – mówi naukowiec. „Badania wykazały jednak, że zapylanie przez trzmiele może wydłużyć okres przydatności do spożycia – poprzez zwiększenie czerwonego koloru, zmniejszenie stosunku cukru do kwasu i poprawę jędrności”.
„Trzmiele są skutecznymi zapylaczami kwiatów truskawek, a ich wizyty skutkują zwiększonym zawiązywaniem owoców – więcej truskawek na roślinę i wyższy plon dla producentów”.
„Te wysoce wydajne zapylacze mogą również poprawić ogólną jakość truskawek. Kiedy kwiaty są odpowiednio zapylone, powstały owoc jest większy, ma bardziej jednolity kształt i ma lepszą teksturę i smak”.
Źródło: Biobest Group NV