Zapylanie przez trzmiele poprawia wydajność, jakość i trwałość owoców

Chociaż wiadomo, że zapylanie truskawek przez trzmiele prowadzi do poprawy plonów i jakości, badania wykazały, że może to mieć również znaczący wpływ na trwałość owoców.

„Trzmiele stosują unikalną metodę zapylania – zapylanie przez brzęczenie” – wyjaśnia dr hab. Liam Harvey, specjalista ds. IPM i zapylania w Biobest. „Ich skrzydełka wibrują z częstotliwością 200–400 Hz, buczenie powoduje wibracje pylników, wysypując w ten sposób duże ilości pyłku”.

Oprócz poprawy jakości i wydajności, zapylanie przez trzmiele może mieć znaczący wpływ na trwałość owoców.

„Okres przydatności do spożycia truskawek zależy przede wszystkim od takich czynników, jak dojrzałość owoców, praktyki obchodzenia się z nimi i przechowywania oraz warunki środowiskowe” – mówi naukowiec. „Badania wykazały jednak, że zapylanie przez trzmiele może wydłużyć okres przydatności do spożycia – poprzez zwiększenie czerwonego koloru, zmniejszenie stosunku cukru do kwasu i poprawę jędrności”.

„Trzmiele są skutecznymi zapylaczami kwiatów truskawek, a ich wizyty skutkują zwiększonym zawiązywaniem owoców – więcej truskawek na roślinę i wyższy plon dla producentów”.

„Te wysoce wydajne zapylacze mogą również poprawić ogólną jakość truskawek. Kiedy kwiaty są odpowiednio zapylone, powstały owoc jest większy, ma bardziej jednolity kształt i ma lepszą teksturę i smak”.

Źródło: Biobest Group NV

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X