WAPA: Zapasy jabłek w czerwcu w państwach UE
Organizacja World Apple and Pear Association podała stan zapasów jabłek w Europie na dzień 1 czerwca 2015 r. Wynoszą one 724,6 tys. ton.
Najwięcej jabłek w komorach przechowalniczych mieli Włosi - 257,6 tys. ton, Polacy - 104 tys. ton i Francuzi - 95,3 tys. ton.
Zapasy jabłek w pozostałych państwach wynosiły: Austria 39,3 tys. ton, Belgia 46,6 tys. ton, Czechy 3,1 tys. ton, Niemcy 65,9 tys. ton, Hiszpania 28,8 tys. ton, Szwajcaria 14,7 tys. ton, Holandia 47 tys. ton, Wielka Brytania 12 tys. ton.
W komorach najwięcej było jabłek odmiany Golden Delicious - 351,4 tys. ton, Jonagold - 82,5 tys. ton, Idared - 47,6 tys. ton, Jonagored - 37,2 tys. ton, Granny Smith - 23,3 tys. ton, Red Delicious i Elstar po 15 tys. ton, Fuji - 13 tys. ton, Bramley 12 tys. ton, Braeburn - 11,5 tys. ton.
Przeczytaj także: Z Mołdawii przez Ukrainę. Ile jabłek reeksportowano do Rosji?