Wzrasta spożycie gruszek w EU
W sezonie 2022/23 w UE zjadano nieco więcej gruszek niż rok wcześniej.
Średnie spożycie wynosi 3,53 kg na osobę rocznie. W roku 2021/22 średnie spożycie wyniosło 3,19 kg na osobę rocznie, a w roku 2020/21 3,91 kg. W rezultacie konsumpcja zmienia się wraz z produkcją gruszek w UE; 2 219 000 ton w 2020 r., 1 721 000 ton w 2021 r. i 2 003 000 ton w 2022 r. (patrz tabela). W każdym sezonie do krajów spoza UE eksportuje się od 340 do 370 milionów kilogramów gruszek. Ilość gruszek przemysłowych również zmienia się wraz z produkcją i w minionym sezonie była na średnim poziomie, podobnie jak produkcja i konsumpcja.
Liczby te są średnią dla wszystkich krajów członkowskich UE, chociaż między państwami członkowskimi widoczne są różne tendencje.
Dane zostały udostępnione na kongresie Prognosfruit w Trentino we Włoszech.
2020/'21 | 2021/'22 | 2022/'23 | |
produkcja Eksport Przetwarzanie Import | 2 219 000 370 837 274120 169685 | 1 721 000 341 896 141300 183243 | 2 003 000 338 896 209200 128224 |
Świeże gruszki na rynku UE | 1 743 728 | 1 421 047 | 1 583 128 |
Populacja | 446 000 000 | 446 000 000 | 448 000 000 |
Konsumpcja (kg/osoba/rok) | 3.91 | 3.19 | 3.53 |
Tabela: Produkcja, eksport, przetwórstwo, import i spożycie gruszek w UE.
źródło: NFO