Ile jabłek jest jeszcze w polskich chłodniach?
Według danych opublikowanych przez WAPA na dzień 1 kwietnia 2024 r. w europejskich chłodniach znajdowało się 1 896 221 ton jabłek, nasze stany magazynowe wynosiły – 505 000 ton, czyli o 202 000 ton mniej względem ubiegłego roku.
Ogółem, kraje UE mają w chłodniach 1 896 221 ton jabłek, czyli o 737 460 ton mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Największe zapasy jabłek posiadają Włosi – 636 932 ton, drugie miejsce zajmuje Polska – 505 000, trzecie miejsce należy do Francji - 301 451 ton.
W Polsce przechowuje się najwięcej jabłek odmiany Golden Delicious, w chłodniach na dzień 1 kwietnia było 170 tys. ton ten odmiany. Drugi pod względem tonażu był Red Jonaprince - 90 tys. ton, na trzecim miejscu plasuje się Idared 85 tys. ton.
Gali w polskich chłodniach było 25 tys. ton, Szampiona – 35 tys. ton. Joangoldów 15 tys. ton, Ligola 18 tys. ton.
Glostera w polskich chłodniach jest 7 tys. ton, Pinovy 20 tys. ton i Red Delicious 10 tys. ton.
źródło: WAPA