Rośnie popularność jagody kamczackiej i jej samozbiorów
Jagodę kamczacką jadło już 5,5 mln Polaków, a samozbiorem zainteresowane jest 2,9 mln osób. Wg. Kantar Polska to o 640 tys. więcej niż przed rokiem. Wzrosła także liczba tych, którzy organizują samozbiory. 20 plantatorów z 8 województw współpracuje w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Włączyli się w jagodowe akcje #CzasNaMrożenie i #JagodoweCodziennie. Popularyzują one większe zakupy w szczycie sezonu i codzienną konsumpcję owoców jagodowych.
Rośnie popularność samozbiorów. Chce w nich wziąć udział już 3/4 Polaków (76%). Według majowego badania Kantar Polska aż 2,9 mln osób jest zainteresowana wizytą na plantacji jagody kamczackiej. To 9% dorosłych Polaków w wieku 15 i więcej. Rok wcześniej zainteresowanych samozbiorem było 7%, co oznacza wzrost dokładnie o 646 tys. osób.
- Pomysłem jest zaplanować taki weekend, dotlenić się, odpocząć. Ale ważne są też motywacje edukacyjne. Chodzi o to, by dzieci wiedziały, że owoce rosną na plantacji, a nie w markecie. Są wynikiem ciężkiej całorocznej pracy, a za każdym stoi człowiek - wyjaśnia Anna Litwin, plantatorka i przetwórca jagody, .
- Promujemy walory prozdrowotne i kulinarne jagody kamczackiej. Pokazujemy odmiany i zachęcamy do odwiedzenia plantacji nie 1 a 2 lub 3 razy. Także plantacji w innych rejonach Polski, gdzie sezon jest dłuższy. Mówimy o turystyce jagodowej i zwiedzaniu Polski szlakiem dojrzewających jagód kamczackich i innych owoców. W czerwcowe weekendy, a potem w kolejne, w innych miesiącach roku. Chcemy by ludzie spożywali sezonowe superowoce z naszych lokalnych plantacji, w całej Polsce - mówi Justyna Kusibab-Mruk, szkółkarz, plantator i organizator rekordowych samozbiorów w Muniakowicach.
Lista plantacji
20 plantacji zaprasza na samozbiory jagody. Na plantacjach dostępne są przetwory, soki, dżemy, często lody, zwykle można spróbować ciast i koktajli z jagodą. Gospodarze dbają by nie zabrakło owoców świeżych, zebranych wcześniej ręcznie lub kombajnem.
- Małopolska - 2 plantacje: Zdrowejagody.pl w Nowej Wsi koło Skały – 1-2, 8-9 i 15-16/06 praz plantacja w Muniakowicach koło Słomnik - trzy weekendy 1-2/06, 8-9/06 i 15-16/06
- Mazowsze - 3 plantacje: Gospodarstwo Jagodowe Boglewice, gm. Jasieniec – zaprasza na zbiory codziennie od 1 do 16/06; Gospodarstwo Sadownicze Piotr Stępniak w Mogielnicy w terminach 1-2/06 i 8-9/06 i Bończa gm. Warka - 31-2/06
- Lubelskie - 4 plantacje: Antoniówka 54, Gmina Krzczonów - 1-2/06; Jasionka w gminie Parczew 1/06; Opole Lubelskie - 1-2 i 8-9/06; „U Pani Babci” Piłatka k. Janowa Lubelskiego 22-23/06
- Łódzkie - 2 plantacje: Sobki gm. Zelów przy trasie Widawa - Piotrków Trybunalski – 25-26/05 oraz Gospodarstwo Haskap Warulik, Mokra Prawa, Skierniewice - 8-9/06
- Podlaskie - 2 plantacje: Kamienna Nowa zaprasza w weekend 1-2/06 oraz Orla, powiat Bielsk Podlaski - 15-16/06
- Pomorskie - Jagodowe Marzenie, Chrzanowo – 8-9/06
- Świętokrzyskie - 2 plantacje: „Jagodowe smaki” z Wszachowa i Jagodowe Pole z Modliborzyc
- Wielkopolskie - 4 plantacje: Braci Miedzińskich w Bożatkach k. Rzgowa - 8-9, 15-16 i 22-23/06; Koło plantacja „Haskap superfruit” - 1-2, 8-9/06; Belny, gmina Sompolno - 1-2 i 8-9/06 oraz Gospodarstwo rolne Jan Krzywda, Michałów Drugi, gmina Opatówek - 1-2, 8-9/06.
Szczegóły przygotowanej oferty na stronie PolskieSuperowoce.pl
Dlaczego warto jeść jagodę kamczacką i jej przetwory?
Jagoda kamczacka to prawdziwa bomba antyoksydantów, w tym irydoidów, które opóźniają procesy starzenia. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, neuroprotekcyjne oraz kardioprotekcyjne. Udowodniono jej działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwcukrzycowe.
Owoce jagodowe są charakterystyczne dla naszego klimatu. W Polsce udomowiono „kamczatkę” bardzo skutecznie. Hodowcy selekcjonowali odmiany z Azji i Kanady, w efekcie powstały największe plantacje na świecie. Częścią tego sukcesu są coroczne czerwcowe samozbiory.
Mrożenie owoców jagodowych sposobem na to, by jeść je codziennie
Owoce jagody kamczackiej warto samodzielnie zamrozić. Mrożenie pozwala cieszyć się nimi przez cały rok. Ta forma przechowywania zapobiega utracie związków polifenolowych, które mają właściwości antyoksydacyjne. Akcja #CzasNaMrożenie uczy zdrowych nawyków.
- Świeże polskie superowoce możemy jeść od połowy kwietnia do początku listopada. Od truskawek i właśnie jagody kamczackiej, po minikiwi i jesienne odmiany malin. To jest czas, w którym budujemy nawyk codziennej konsumpcji. Lato to jest czas budowania odporności, ale też roztropnego zamrożenia owoców, tak by jeść je codziennie przez cały rok. Filiżankę owoców, ale codziennie - mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Owoce do mrożenia warto kupować w szczycie sezonu. To kolejny argument by organizować samozbiory i aby wziąć w nich udział.
Przydatne informacje i linki:
- Komplet map samozbiorów w sezonie 2024 - mapy
- Możliwość zapraszana we wspólnym facebook’owym wydarzeniu: Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej
- Infografiki pokazujące walory jagody kamczackiej - link
- Zdjęcia oddające klimat samozbiorów - WeTransfer
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw