Winorośl w Polsce – „boom” na polskie wino

Ocieplający się klimat oraz idące z nim w parze przemieszczanie się środowiska bytowania wielu rozmaitych gatunków roślin i zwierząt stwarzają niekiedy możliwości rozwoju nowych odnóg sektorów przemysłowych w Polsce. Jednym z nich jest sektor winiarski, który w obecnym czasie przeżywa w naszym kraju niemały rozkwit.

Polskie wino uprawiane na terenie naszego państwa budzi coraz mniejsze zdziwienie wśród konsumentów, którzy pośród sklepowych półek obok produktów z Hiszpanii, Włoch czy Portugalii mogą wybierać lokalne wyroby. Z roku na rok liczba obszarów zajmowanych przez polskie winnice powiększa się, tworząc również wokół nich niekiedy możliwości skosztowania swoich wyrobów, dając tym samym rozkwit enoturystyce. Turystyka winiarska jest jedną z dynamicznie rozwijających się sposobów odpoczynku i podróżowania, umożliwiającą skosztowanie smacznych win oraz obcowanie z pięknymi krajobrazami. W Polsce całkowita powierzchnia winnic wynosi obecnie 760,60 ha, tworząc tym samym sieć producentów winnic, zlokalizowaną w każdym województwie naszego kraju. Niektóre biura podróży lub strony zajmujące się organizowaniem prezentów dla bliskich umożliwiają odbycie wycieczek po polskich winnicach wraz z warsztatami prowadzonymi przez sommelierów.

 Winorośl do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebuje ciepłego i dobrze nasłonecznionego obszaru, który dodatkowo pozostaje osłonięty od wiatru. Preferuje ona również gleby próchnicze, żyzne o odczynie zbliżonym do obojętnego. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele odmian dostosowanych do bardziej zmiennego klimatu Polski. Różnią się one również barwą, smakiem oraz obecnością pestek – do najczęściej polecanych odmian winorośli uprawianych w naszym kraju zalicza się m.in. Riesling, Pinot Noir czy Muscat.

Winnice kojarzone są przede wszystkim z klimatem basenu śródziemnomorskiego, gdzie wielopowierzchniowe uprawy winorośli jak z wakacyjnej pocztówki ciągną się aż po horyzont zabierającego dech w piersiach krajobrazu. Polska na pierwszy rzut oka nie jest państwem słynącym z wina, jednak historyczne zapiski pokazują, że uprawa winorośli kwitła od połowy X wieku do XVI wieku. Okres ten pełen wzlotów i upadków wśród utrzymywania winnic przez zakonników i mieszczan pokazuje, jak bardzo mieszkańcy Polski cenili sobie wytwarzanie i konsumowanie lokalnego wina. Ówczesne winiarstwo zostało jednak mocno zahamowane przez napływ tańszego wina zza granicy, intensywną presję ze strony niektórych chorób oraz w późniejszym czasie również wybuchające wojny i przemiany gospodarcze państwa.

Obecne lata pokazują, że polscy producenci wina wracają do swoich korzeni, rozwijając dobrze prosperujące biznesy. Wśród największych winnic zlokalizowanych w Polsce możemy wyróżnić przede wszystkim Winnicę Turnau w Baniewicach, będącą największą winnicą w Polsce. Jej obszar obejmuje 28 ha, produkując rocznie około 100 tysięcy butelek wina. Oprócz kupienia wspaniałych wyrobów winiarnia oferuje również noclegi i sesje degustacji wina.

Polskie winnice nastawione są przede wszystkim na produkowanie wina białego, stanowiącego o wiele większy odsetek produktów na rynku, w przeciwieństwie do polskich win czerwonych. Jednymi z najczęściej wykorzystywanych szczepów w polskich winnicach są szczepy Regent, Leon Millot, Marechal Foch oraz Rondo. Niektórzy producenci oferują w swym katalogu wina będące efektem eksperymentowania z rozmaitymi technikami uprawy oraz odmianami winorośli. Z pewnością przewagą polskich winiarni jest ich rodzinny wymiar i lokalny zakres działalności. Polscy producenci win skupiają się w dużej mierze na jakości wytwarzanych produktów, a nie ilości, przez co ich oferta stanowi niezwykle interesującą propozycję wśród smakoszy tego typu trunków.

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X