Które owoce jedliśmy w maju najchętniej?
Wśród najpopularniejszych gatunków maja są jabłka, truskawki i borówki. W porównaniu do maja 2023 roku najbardziej wzrosło spożycie truskawek, borówek, malin, przetworów z czarnej porzeczki i z aronii. Od 2021 roku średni roczny wzrost ilości konsumentów ww. owoców jagodowych wyniósł 5,8 mln osób.
Konsumpcja owoców w maju
W maju najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało 81% Polaków.
Na drugim miejscu wśród owoców znalazły się truskawki, które spożywało 57% badanych. 36% Polaków jadło w maju borówki.
Nieco rzadziej jedzone były gruszki (35%) oraz maliny (28%). Przetwory z czarnej porzeczki spożywało 20% badanych, z aronii - 14%.
Wzrost liczby konsumentów owoców „maj do maja”
W porównaniu do maja 2023 wzrosło spożycie truskawek, borówki, maliny, przetworów z czarnej porzeczki i z aronii.
Ilość konsumentów truskawek wzrosła o 1/3 (z 43% do 57% populacji), tj. o 4,6 mln osób. Na skalę wzrostu konsumpcji truskawek wpływ na pewno ma pogoda. Inaczej było w przypadki innych gatunków - borówek, malin. przetworów z czarnej porzeczki czy aronii.
Ilość konsumentów borówek wzrosła w skali roku o 9% (z 33% do 36% populacji), tj. o 1 mln konsumentów. W przypadku malin wzrost wyniósł 4% (z 27% do 28% populacji), czyli ponad 350 tys.
Ilość konsumentów przetworów z czarnej porzeczki wzrosła o 11%. W przypadku przetworów z aronii liczba konsumentów wzrosła o 7%.
W liczbach bezwzględnych aronii przybyło 290 tys. konsumentów. Dziś przetwory z aronii je już 4,5 mln osób. Nieco większym wzrostem może pochwalić się czarna porzeczka i jej przetwory. Liczba konsumentów wynosi 6,5 mln, co oznacza o 670 tys. więcej niż w maju ur.
W porównaniu do maja 2023 roku najbardziej spadło spożycie gruszek i jabłek. Ilość konsumentów gruszek spadła o 15% (z 41% do 35% populacji), czyli o 2 mln osób. Ilość konsumentów jabłek spadła o 1,3 mln, co oznacza spadek o 5% (z 85% do 81% populacji).
Konsumpcja w latach 2022-2024
W skali dwóch lat 2022-2024 największym wzrostem „maj do maja” mogą pochwalić się truskawki, borówki, maliny i czarna porzeczka (odpowiedni o 30%, 13%, 12% i 11%).
W porównaniu do maja 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie truskawek - z 44% do 57% populacji. Oznacza to wzrost o 30%.
W przypadku truskawek oznacza to realny wzrost liczby konsumentów o 4,2 mln. W przypadku borówek o 1,3 mln. 12% procentowy wzrost ilości konsumentów malin oznacza 1 mln nowych konsumentów. Wzrost dla przetworów z czarnej porzeczki to ponad 670 tys..
Konsumpcja w latach 2021-2024
W skali trzech lat 2021-2024 największym wzrostem „maj do maja” mogą pochwalić się truskawki, borówki, maliny, przetwory z czarnej porzeczki i gruszki.
Wyniki badań konsumpcji 2020-2024
Badania pomagają w definiowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii wielu branżowych projektów promujących spożycie.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV etap”. Projekt jest realizowany przez Kantar Polska.
Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Regularnie dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatu
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw