
Które owoce jedliśmy w październiku?
Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, gruszki i śliwki. Porównując do poprzedniego pomiaru najwięcej zyskało jabłko, wzrost o 10pp. Wśród owoców sezonowych zwraca uwagę minikiwi, którego konsumpcję zadeklarowało 4,2 mln Polaków.
Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Badania są realizowane przez Kantar Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków.
Konsumpcja owoców w październiku
W październiku najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało 9 na 10 Polaków (88%). Spożycie jabłka w porównaniu do września wzrosło o 10 pp.!
Drugie miejsce zajmują gruszki z wynikiem 53% spożycia. Ich spożycie rok do roku, nieznacznie spadło.
Trzecie miejsce należy do śliwek – 50%, które istotnie spadły w porywaniu do września.
Niemal 1/3 badanych, zadeklarowała spożycie borówki (29%) i malin (28%). Na kolejnych miejscach deklaracje spożycia w tygodniu poprzedzającym badanie: truskawki i ich przetwory (21%), przetwory z czarnej porzeczki (17%), przetwory z aronii (14%) oraz minikiwi (13%).
Wyniki badań konsumpcji 2020-2024
Badania pomagają w definiowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii wielu branżowych projektów promujących spożycie.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 11-16 października 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.