Polskie jabłka w światowej czołówce
W najnowszym rankingu prestiżowego portalu turystyczno-kulinarnego Taste Atlas dwie polskie odmiany jabłek – grójeckie i łąckie – zostały uznane za jedne z najlepszych na świecie. Polskie jabłka zajęły odpowiednio drugie i trzecie miejsce, ustępując jedynie greckim Mila Zagoras Piliou.
Ranking Taste Atlas, który ocenia produkty spożywcze z całego globu, w zestawieniu „Najlepsze odmiany jabłek na świecie” przyznał pierwsze miejsce greckiej odmianie Mila Zagoras Piliou (ocena 4,5/5). Polskie jabłka grójeckie oraz łąckie zdobyły wysoką notę 4,4, potwierdzając swoją pozycję w światowej czołówce.
Top 10 najlepszych odmian jabłek:
- Mila Zagoras Piliou (Grecja)
- Jabłka Grójeckie (Polska)
- Jabłka Łąckie (Polska)
- Firiki Piliou (Grecja)
- Cripps Pink Apples (Australia)
- Maça de Alcobaça (Portugalia)
- Honeycrisp Apples (USA)
- Ambrosia Apples (Kanada)
- Maçã Bravo de Esmolfe (Portugalia)
- Fuji Apples (Japonia)