Chiny zwiększają światową produkcję owoców, przodując w uprawie jabłek, gruszek i winogron
Chiny są nie tylko liderem w dziedzinie technologii, ale także w produkcji owoców, co znacząco wpływa na światowy rynek jabłek i gruszek. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) globalna produkcja jabłek w sezonie 2024/25 ma nieznacznie spaść, o około 350 000 ton, co da łącznie 84 miliony ton. Pomimo niższych zbiorów w Europie, Stanach Zjednoczonych, Turcji i Rosji, przewiduje się, że produkcja jabłek w Chinach wzrośnie o 1,5 miliona ton, osiągając 48 milionów ton. Ta wielkość przewyższa całkowitą produkcję jabłek w Unii Europejskiej, która wynosi 11 milionów ton. Ponadto, pomimo spadku eksportu ze Stanów Zjednoczonych i Iranu, oczekuje się, że eksport jabłek z Chin będzie nadal rósł.
Podobnie produkcja gruszek w Chinach ma wzrosnąć o 350 000 ton w 2024/25 r., osiągając łącznie 20,2 mln ton. Wzrost ten następuje pomimo wyzwań, takich jak starzenie się populacji rolników i polityka rolna faworyzująca zboża nad owocami. Produkcja Chin stanowi prawie 90% światowej produkcji gruszek, znacznie przewyższając skromny wzrost w Europie o 60 000 ton do 1,9 mln ton.
Analiza USDA obejmuje również winogrona stołowe, których globalna produkcja ma wzrosnąć o prawie milion ton do 28,9 miliona ton. Chiny są liderami tego wzrostu ze wzrostem o 700 000 ton, co daje łączną produkcję 14,2 miliona ton. Z kolei produkcja winogron w Europie ma spaść o 200 000 ton z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
Znacząca rola Chin w produkcji owoców podkreśla ich zdolność do wpływania na rynki globalne, nie tylko w technologii, ale także w rolnictwie. Dzięki ogromnym wolumenom produkcji Chiny zmieniają dynamikę przemysłu owocowego, rzucając wyzwanie innym producentom na całym świecie.
źródło: Freshplaza.com