Trwa Międzynarodowe Sympozjum KUPS w Krakowie
W Krakowie rozpoczęło się 14 maja XVII Międzynarodowe Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków, które potrwa do 16 maja. Temat tegorocznego spotkania to „Stare zagrożenia, nowe szanse branży sokowniczej”. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem przez ministra rolnictwa.
Pierwszego dnia sympozjum poruszano problematykę rynku soków oraz bazy surowcowej do ich produkcji. Optymistyczną informacją przedstawioną w trakcie spotkania były dane z pierwszego kwartału 2014 r, wskazujące na wzrost spożycia soków o 1,6%. Ocenia się, że przyczyniły się do tego m.in. działania promocyjne prowadzone w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” organizowanej przez KUPS.
Producenci soków pozytywnie oceniają nowy trend – zmniejszenie kwasowości koncentratu soku otrzymywanego z jabłek w niektórych regionach kraju, gdyż otwiera to branży sokowniczej nowe rynki zbytu, gdzie jest duże zainteresowane koncentratem słodkim. Przyczyną spadku kwasowości koncentratu jest zmiana odmian uprawianych w polskich sadach.
Przedstawiciele KUPS poinformowali zebranych o przygotowaniach nowej kampanii promującej spożycie soku jabłkowego oraz musu z tych owoców w pięciu państwach Unii Europejskiej (Polska, Czechy, Słowacja, Rumunia, Litwa), która ma trwać 3 lata. Obecnie projekt jest analizowany w Agencji rynku Rolnego, następnie trafi do Komisji Europejskiej.
Dużo uwagi pierwszego dnia obrad poświęcono prognozom zbiorów owoców oraz rozbieżności danych GUS i bilansu, na który składają się dane dotyczące eksportu owoców, przetwórstwa i spożycia w kraju. Artur Łączyński z Głównego Urzędu Statystycznego zaprezentował metodę zbierania danych przez urząd. Prof. Eberhard Makosz zapowiedział rozpoczęcie pracy 20 osobowego zespołu konsultacyjnego, który będzie wspierał GUS w przygotowaniach danych statystycznych, co ma poprawić dokładność publikacji.