Ekologiczny ‘Honeycrisp’ gotowy do zbioru
W stanie Washington ekologiczne jabłka odmiany ‘Honeycrisp’ zaczęto zbierać 9 września. Pakowane są w firmie Viva Tierra.
‘Honeycrisp’ to odmiana jabłek opracowany przez University of Minnesota, upowszechniana od 1991 roku. Owoce są duże, słodkie, smaczne i soczyste. Wygląd owoców jest niejednolity i zależy od warunków wzrostu. Ma czerwono-pomarańczowy rumieniec w różnym natężeniu lekko paskowany na zielonym tle, żółte (więcej na temat odmiany). Pierwsze owoce pochodzą z południowej części stanu, z rejonu Yakima, później z okolic Orondo.
Odmiana ta staje się coraz bardziej popularna, a popyt znacznie przewyższa podaż. Dystrybucją ekologicznych produktów zajmuje się CF Fresh, sprzedając certyfikowane produkty ekologiczne do sieci handlowych i hurtowni w całej Północnej Ameryce, jak i eksportujących do Europy i Azji przez cały rok. Firma jest pionierem w branży ekologicznej, a znanym z innowacyjności, jakości i trwałości produktów.
Źródło: www.freshplaza.com, Watson Nichola