Hiszpania: Będzie mniej śliwek
Spadek temperatur na początku kwietnia spowodował znaczące pogorszenie kwitnienia drzew śliwy w hiszpańskim regionie Estremadurze, co spowoduje zmniejszenie zbiorów w różnym stopniu, w zależności od obszaru produkcji. Zbiory wczesnych odmian będą prawdopodobnie znacznie niższe niż w ubiegłym roku, zwłaszcza w Vegas Bajas.
„Spadek kwitnienia drzew śliwy jest dość nierównomierny, w zależności od obszaru. Podczas gdy niektóre miejsca będą miały dużą produkcję, inne plantacje stracą od 40 do 50 procent, stwierdził José Aurelio García, menedżer spółdzielni Explum z siedzibą w Estremadurze.
Według producentów i eksporterów najwcześniejsze odmiany, takie jak Black Splendor, są najbardziej dotknięte zimnem. „W przypadku odmian wczesnych zbiory będą znacznie niższe. Na początku sezonu popyt zazwyczaj nie jest wysoki, więc mniejsza podaż spowoduje, że ceny będą bardziej stabilne i zapobiegnie nasyceniu rynku. Należy przypomnieć, że ostatni sezon w czerwcu i lipcu był trudny, z wieloma wahaniami cen.”
Zamknięcie rynku brazylijskiego dla hiszpańskich śliwek było jednym z głównych powodów, dla których pierwsza połowa zeszłorocznego sezonu nie była łatwa. W tym roku eksporterzy z Estremadury ponownie uzyskają dostęp do Brazylii, bardzo ważnego rynku hiszpańskich ciemnych śliwek; jednakże, ponieważ do rozpoczęcia sezonu eksportowego pozostał nieco ponad miesiąc, istnieją pewne wątpliwości. „Real brazylijski jest mocno zdewaluowany, a import towarów stał się dość drogi. Ponadto zakażenia koronawirusem wymknęły się tam spod kontroli, a globalne problemy logistyczne nie zostały jeszcze rozwiązane” - mówi José Aurelio García.
Według menadżera Explum, wielu pośredników w tym sektorze podało brak rynku brazylijskiego jako argument za obniżeniem cen w zeszłym roku. „W tym roku nie będą mieli tego argumentu i chociaż możemy nie być w stanie wysłać tak dużo, jak byśmy chcieli, do tego miejsca docelowego, to nadal pomoże zapobiec nasyceniu rynku europejskiego, ponieważ dostawy będą lepiej rozłożone, prowadząc do większych korzyści dla wszystkich zaangażowanych stron”.
Należy przypomnieć, że obszar produkcji owoców pestkowych, zwłaszcza drzew śliwy, został znacznie zmniejszony w Estremadurze w ciągu ostatnich dwóch lat, zwłaszcza w zeszłym roku, gdy wykarczowano ponad 2000 hektarów sadów. „Tendencja nieco spowolniła. Obecnie obserwujemy głównie odnawianie odmian. Przestarzałe odmiany lub inne nowsze odmiany, które nie działały zgodnie z oczekiwaniami, są zastępowane innymi, które spełniają oczekiwania producentów i konsumentów. Sektor szuka równowagi odmian w celu uniknięcia okresów szczytowych produkcji.”
Na razie kampania zaczyna się z około 15-dniowym opóźnieniem w porównaniu z zeszłym rokiem, kiedy rozpoczęła się niezwykle wcześnie. „Zobaczymy, jak konsumenci zareagują na tę przedłużającą się sytuację blokad i jak mrozy wpłyną na inne kraje produkujące w południowej i środkowej Europie. Jestem optymistą i wierzę, że to będzie lepszy rok dla hiszpańskich śliwek. Nie będzie nadwyżki, ale też nie będzie niedoboru. Będzie idealna podaż dla normalnego popytu i mamy nadzieję, że ceny również będą uczciwe ”- mówi José Aurelio García.
Źródło: Freshplaza