Moduł do przechowywania owoców
Od kilku lat na Zachodzie upowszechnia się nowatorski sposób przechowywania małych ilości owoców w kontrolowanej atmosferze zwany Mat Tiempo.
W specjalnych modułach przypominających wyglądem szczelne plastikowe skrzynio-palety przetrzymywane mogą być np. owoce letnie, czereśnie, porzeczki, agrest lub borówki oraz zimowe. Zmianę atmosfery wewnątrz pojemnika zapewnia specjalne konstrukcja wieka z otworami, przez które można pobierać próbki powietrza z wnętrza. W otworach tych znajdują się sztywne membrany, pozwalające na kontrolowanie atmosfery. W procesie oddychania owoców zamkniętych w module i biernej dyfuzji gazów przez membrany udaje się uzyskać lepsze warunki przechowywania, które zapewniają długo świeżość owocom, warzywom lub nawet kwiatom. Patent spełnia wymogi fitosanitarne.
Dopiero po schłodzeniu owoce mogą zostać zamknięte w kapsule i nie powinny być otwierane do chwili zakończenia przechowywania, ale rozwiązanie to umożliwia sprawdzanie parametrów, takich jak stężenie O2 i CO2. Temperatura przechowywania może wahać się od –3–25˚C.
W pełni dojrzałe czereśnie i borówki mogą być przetrzymywane do 25 dni, porzeczki i agrest nawet do 40 dni. Z doświadczeń francuskich wynika, że takie przedłużenie sprzedaży tych owoców jest opłacalne finansowo przy zachowaniu dobrej jakości wizualnej i smakowej owoców.
Zalety rozwiązania: zmniejszenie metabolizmu owoców, czyli dłuższe przechowywanie, łatwa instalacja, naturalność przechowywania, możliwość składowania w optymalnych warunkach małych ilości owoców, niewielki procent strat, zachowanie świeżości, chrupkości i jędrności owoców, niewielkie koszty, możliwość przechowywania różnych owoców, także jabłek i śliwek w tym samym sezonie, nie trzeba dodawać azotu, można składować krótkotrwale, np. 8–10 dni, co umożliwia lepszą organizację pracy i sprzedaży.
Źródło: Reussirfl 2010