Śliwy przyszłości
Prognozuje się, że deserowe odmiany śliw będą bardziej poszukiwane w przyszłości niż obecnie i chętniej spożywane w stanie świeżym.
Z jednej strony lepiej będą sprzedawać się owoce wysokiej jakości, z drugiej także mirabelki, renklody i węgierki.
Prace badawcze trwają w wielu ośrodkach, ale bez wątpienia wyróżnia się Monachijski Uniwersytet Techniczny, w którym prowadzone są poszukiwania odpornych na szarkę odmian śliw. Na temat nowości w tej dziedzinie i trendów hodowlanych mówił Michael Neumuller z Centrum Nauki Weihenstephan, kontynuator prac emerytowanego zasłużonego profesora, Waltera Hartmana, podczas Konferencji Odmianowej w Grójcu w listopadzie 2010 roku. Zapewnił on, że poszukiwania następczyni odmiany ‘Jojo’ trwają i w przyszłości możemy spodziewać się kolejnych odmian nadwrażliwie odpornych (komórki porażone zamierają) na wirusa ospowatości śliw. Co więcej, według prelegenta, takie odmiany mogą zapobiec rozprzestrzenianiu się szarki i ograniczaniu szkód przez nią wyrządzanych. Niewiele jednak da się zdziałać bez podkładki, dlatego prowadzone są poszukiwania nadwrażliwie odpornych podkładek. Otrzymanie ich poprawi efekty walki z szarką nie tylko u śliw, ale także u brzoskwini i moreli.
Najnowszą tendencją w pracach hodowlanych jest łączenie mechanizmu odporności z lepszą jakością owoców. Naukowcy poszukują wciąż nowych źródeł odporności na szarkę i próbują łączyć ze sobą różne typy niewrażliwości.
Prace hodowlane podążają w kierunku uzyskania owoców atrakcyjnych dla konsumenta, określonej jakości, dojrzewających w konkretnym terminie i zachowujących walory smakowe i handlowe odpowiednio długo.
W centrum w Weihenstephan kontynuowane będą krzyżowania międzygatunkowe, między węgierkami a śliwami japońskimi i między węgierkami a morelami (pierwsze mieszańce już rosną). Hodowcy chcą otrzymać oryginalne, większe owoce wytrzymałe na transport. Łącząc genomy śliwy japońskiej i moreli, hodowcy spodziewają się otrzymać wielkoowocowe odmiany śliw deserowych o wyjątkowych walorach smakowych. Krzyżując śliwy europejskie z odmianami odpornymi na szarkę, być może powstaną odmiany o smacznych owocach deserowych i na susz o wydłużonym terminie dojrzewania. W przypadku podkładek podejmuje się próby zespolenia tarniny o słabym wzroście i dobrej zdrowotności ze zdolnościami adaptacyjnymi ałyczy, aby uzyskać nadwrażliwe podkładki dla śliw europejskich, japońskich, moreli, migdałków i brzoskwini.
Źródło: wykład Michaela Neumullera wygłoszony podczas III Konferencji Odmianowej pod hasłem: „Nowe odmiany odpowiedzią na wzrost wymagań rynku konsumenta”, Grójec