Odmiany czereśni mało podatne na pękanie
Które z odmian czereśni warto posadzić, aby uniknąć problemu z pękaniem owoców?
Dr Elżbieta Rozpara z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach zaleca sadzenie zarówno nowych, jak i bardziej znanych odmian, przetestowanych pod kątem podatności na pękanie.
Helga to odmiana mało podatna na pękanie, tworzy owoce sercowate, duże (8-9 g), jak na wczesną odmianę (dojrzewa przed Burlatem). Odmiana jest bardzo plenna.
Valerija – mało podatna na pękanie, owoce średniej wielkości (7-8 g), dorzjewa w III tygodniu dojrzewania czereśni, zwykle 2-3 dni po Burlacie. Jest wytrzymała na mróz, umiarkowanie plenna, ale owocuje regularnie.
Anita – mało lub średnio podatna na pękanie, owoce o masie ok. 7,5 g, bardzo smaczne i aromatyczne, dojrzewają na 2-3 dni po Burlacie, odporna na mróz i plenna.
Wypusknica – mało podatna na pękanie, owocuje w III tygodniu, tworzy owoce o masie ok. 7,5 g, wytrzymała na mróz.
Skazka – mało lub średnio podatna na pękanie, dojrzewa w III tygodniu, tworzy owoce o masie 7-7,5 g, wytrzymała na mróz.
Jacinta i Sandra – niepodatne na pękanie, kwiaty bardzo wrażliwe na przymrozki. Jacinta dojrzewa 3 dni po Burlacie, Sandra razem z Burlatem; owoce duże (10-12 g).
Justyna – owoce nie podatne na pękanie, dojrzewa w VII tygodniu razem z Kordią, owoc o masie 8,5-9,5 g, bardzo smaczny.
Vanda – nie podatna na pękanie, wytrzymała n mróz, mało podatna na choroby, bardzo plenna. Tworzy owoce o masie 7-8 g, dojrzewa IV-VI tygodniu.
Sylvia – mało podatna na pękanie, wytrzymała na mróz mało podatna na choroby, bardzo plenna. Tworzy owoce o masie ok. 9 g, dojrzewa w VI-VII tygodniu.
Regina – mało podatna na pękanie, wytrzymała na mróz, ale podatna na choroby wirusowe. Tworzy owoce o masie ok. 8,5 g, często powyżej 10 g, twarde, dojrzewa w VIII tygodniu.
Rita – mało lub średnio podatna na pękanie, wytrzymała na mróz. Owoce o masie ok. 7 g, dojrzewa w I/II tygodniu.