Czy ceny owoców wpływają na inflację?
GUS podał dane o inflacji za październik 2011 – wynosi ona 4,3%. To więcej niż przewidywano z powodu wyższych cen żywności i energii. W przypadku produktów rolnych i ogrodniczych do wzrostu cen najbardziej przyczyniły się opłaty związane z transportem (wzrost cen paliw). Warzywa podrożały bardziej (3,5%) niż owoce (0,6%), a zatem jedne i drugie wpłynęły na poziom inflacji w październiku tego roku.
W przypadku sadownictwa widoczna jest poprawa rentowności w stosunku do lat 2008 i 2009, a zatem inflacja jest mniej dotkliwa. Ubiegły sezon mimo niskich zbiorów też dla wielu był udany z powodu korzystnej relacji cen do kosztów. Coraz więcej gospodarstw stawia na przetwórstwo owoców – można już mówić o modzie na tłoczenie soków, co pozwala zbyć owoce gorszego gatunku w wyższych cenach.
Eksperci uważają, że eksport w tym roku będzie wyższy niż ubiegłoroczny, co umożliwi zagospodarowanie ewentualnych nadwyżek owoców.
Źródło: IAR, Interia