Eksport-import polskich owoców
Owoce, a zwłaszcza jabłka i sok jabłkowy, stanowią ważną pozycję w obrocie handlowym Polski. W 2011 roku sprzedano 200 tys. t soku z tych owoców (wyprodukowano go 220 tys. t) za 277 mln euro, więcej o 52% niż w 2010 roku. Eksportowano go głównie do Niemiec (60%).
W 2010 roku zbiory jabłek w Polsce były niższe, ale eksport tych owoców dzięki wyższym cenom osiągnął wartość ponad 200 mln euro (532 tys. t). Sprzedawano je głównie do Rosji, Białorusi i na Ukrainę. Rok temu zbiory wyniosły 2493 tys. ton, ale jabłka te w dużej mierze były eksportowane w pierwszej połowie 2012 roku. Tej jesieni spodziewamy się nieco wyższych zbiorów.
Do Polski importowano głównie owoce cytrusowe, brzoskwinie, nektaryny (z Hiszpanii) i winogrona (z Włoch). Łącznie zagranicą zakupiono cytrusy za sumę 273,9 mln euro (466,9 tys. t) i wartość ta zmniejszyła się o 5,8% w porównaniu do 2012 roku.
Źródło: Biuletyn Informacyjny 10/2012, MRiRW, ARiMR, s. 10, 11