Golden Delicious. Włoska robota w sadzie. Firma Melinda Zbyszek Marek
Dziś jeszcze jedno wspomnienie ze słonecznej Italii – tym razem nagranie z wizyty w firmie Melinda, która skupia się na produkcji tylko kilku odmian jabłek. Jeszcze 2-3 lata temu dominował Golden Delicious, natomiast w tej chwili promowane są także inne odmiany takie jak: Renetta, Red Delicious, Evelina, Gala i Fuji. W sadzie z odmianą Golden widzimy jak na dłoni różnicę między polskim a włoskim klimatem – przy bardzo podobnej liczbie owoców na drzewie (około 100), włoski Golden jest wyraźnie większy. 20 września zbiory Gali już się zakończyły, Goldena nadal trwały, ale w zależności od regionu Włoch i wysokości nad poziomem morza termin zbioru jabłek może się różnić.
Komentarze
Ma
Najczęściej u Piotrka w kozietulach
Ale czasem pójdzie kontener do Egiptu
Tak, drabiny
Bo na zachodzie gospodarze nie są taksówkarzami roboli i nie muszą im nieba przychylać by z pola nie zeszli
Taka różnica
Masz rację
Nikt nie robi takiego ajdareda jak my