Dlaczego warto jeść gruszki?
Gruszka to smaczny i słodki owoc, często pomijany w porównaniu z innymi owocami. Gruszki są jednak bardzo pożywne, a nawet mogą mieć działanie przeciwnowotworowe, jak i przeciwzapalne. Dzieje się tak, ponieważ gruszki zawierają różne minerały, witaminy i związki roślinne. W szczególności gruszki są bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, potasu i miedzi.
Niedawne badanie, opublikowane w Nutrition Today, zauważa, że gruszki zawierają różne rodzaje flawonoli, zwłaszcza antocyjanów. Inne badanie z 2011 r. wyjaśnia, że spożywanie antocyjanów (które znajdują się również w jagodach) może zmniejszyć ryzyko chorób związanych z sercem.
Jednak to nie wszystkie korzyści zdrowotne, jakie mają do zaoferowania gruszki. Według Healthline owoce mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Naukowcy w jednym z badań z 2017 r. zauważają, że jedna porcja gruszek (lub jabłek) na tydzień może obniżyć ryzyko cukrzycy typu II o 3%.
Ponadto gruszki mają wysoką zawartość błonnika, a według Mayo Clinic mężczyźni powinni codziennie spożywać około 30 do 38 gramów błonnika pokarmowego, a kobiety około 21 do 25 gramów dziennie. Warto więc włączyć ten owoc do codziennej diety.
źródło: healthdigest.com
Komentarze