Połowa jabłek wyprodukowanych w UE trafi do przetwórstwa
Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej w sezonie 2022/23 produkcja jabłek w UE wyniesie około 12,2 mln ton.
Rekordowo wysokie zbiory w Polsce (4,2 mln ton, +5% rok do roku) i wysokie zbiory we Włoszech (+7%) zrekompensowały niższe niż zwykle zbiory we Francji (-10%). Niższą produkcję odnotowano również w innych krajach UE, głównie na Węgrzech.
Oczekuje się, że prawie połowa produkcji będzie skierowana do przetwórstwa. Wynika to z większej dostępności jabłek gorszej jakości, nienadających się do świeżego spożycia, ich niskich cen, mniejszych możliwości eksportowych oraz wysokich kosztów energii (przechowywania). Ponadto problemy z dostępnością pracowników sezonowych w niektórych krajach UE opóźniały zbiory, co miało wpływ na jakość owoców.
W sumie oczekuje się, że w UE zostanie sprzedanych około 5,8 mln ton jabłek do świeżej konsumpcji (-9% rok do roku) i 5,7 mln ton do przetwórstwa (+8% rok do roku).
źródło: freshplaza.com
Komentarze
Kiedy Ty zmądrzejesz??? Na nogi na nogi idź się lecz bo w łbie masz otręby i siano łajnem zalane Mądraliński tegoż portalu
Trzeba dosadzac panowie