Połowa jabłek wyprodukowanych w UE trafi do przetwórstwa

Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej w sezonie 2022/23 produkcja jabłek w UE wyniesie około 12,2 mln ton.

Rekordowo wysokie zbiory w Polsce (4,2 mln ton, +5% rok do roku) i wysokie zbiory we Włoszech (+7%) zrekompensowały niższe niż zwykle zbiory we Francji (-10%). Niższą produkcję odnotowano również w innych krajach UE, głównie na Węgrzech.

Oczekuje się, że prawie połowa produkcji będzie skierowana do przetwórstwa. Wynika to z większej dostępności jabłek gorszej jakości, nienadających się do świeżego spożycia, ich niskich cen, mniejszych możliwości eksportowych oraz wysokich kosztów energii (przechowywania). Ponadto problemy z dostępnością pracowników sezonowych w niektórych krajach UE opóźniały zbiory, co miało wpływ na jakość owoców. 

W sumie oczekuje się, że w UE zostanie sprzedanych około 5,8 mln ton jabłek do świeżej konsumpcji (-9% rok do roku) i 5,7 mln ton do przetwórstwa (+8% rok do roku).

źródło: freshplaza.com

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Komentarze  

+1 #2 Teresa 2023-04-13 07:59
Cytuję Ekonom:
Uważam,że ten odsetek jest za niski bo inni weszli na nasze miejsce

Trzeba dosadzac panowie


Kiedy Ty zmądrzejesz??? Na nogi na nogi idź się lecz bo w łbie masz otręby i siano łajnem zalane Mądraliński tegoż portalu
Cytować
+1 #1 Ekonom 2023-04-11 15:11
Uważam,że ten odsetek jest za niski bo inni weszli na nasze miejsce

Trzeba dosadzac panowie
Cytować

Powiązane artykuły

X