Ossa otworzyła podwoje przed sadownikami

Na zaproszenia organizatorów, firmy Bayer CropScience i Instytutu Ogrodnictwa (IO) ze Skierniewic, Centrum Kongresowe Hotelu Ossa koło Białej Rawskiej po raz kolejny gościło sadowników z wielu rejonów Polski. Przybyli na 55. Ogólnopolską Konferencję Ochrony Roślin Sadowniczych, której hasłem przewodnim była: "Integrowana ochrona roślin sadowniczych przepustką do przyszłości". Konferencji towarzyszyła wystawa firm zaopatrujących ten sektor ogrodnictwa.
Spotkanie otworzyli dyrektor IO prof. Franciszek Adamicki oraz dyrektor dr Manferd Weiser ze strony firmy Bayer CropScience.

Bogusław Rzeźnicki z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w swoim wystąpieniu podkreślał wagę bezpieczeństwa żywności, jakości produktów, a zatem przestrzegania rygorystycznych norm bezpieczeństwa określonych dla Unii Europejskiej. „Pakiet pestycydowy”, czyli nowe regulacje prawne w tym zakresie, obowiązują od 2011 roku i określają np. dopuszczalne normy pozostałości między innymi w owocach i warzywach. W wielu krajach, w tym w Polsce, obowiązują także normy specyficzne, ale prawo unijne jest nadrzędne w stosunku do lokalnego, więc w najbliższych latach czeka nas przystosowanie. Do 26 listopada 2012 roku musimy wypracować krajowy plan działania na rzecz ograniczenia ryzyka zawiązanego ze stosowaniem środków ochrony roślin na lata 2013-2017. Zmiany obejmą wprowadzanie preparatów do obrotu, tryb ich rejestracji, badania skuteczności, organizację szkoleń dla sprzedawców, kontrolę i konfekcjonowanie, odbiór opakowań i inne. W aspekcie tych wszystkich działań, niezwykle ważne, o ile nie najważniejsze, jest upowszechnianie Integrowanej Ochrony roślin, a w tym zawiera się między innymi: opracowywanie metodyk dla poszczególnych gatunków, sygnalizacja agrofagów, wspomaganie systemów podejmowania decyzji, rozwój i upowszechnianie bardziej ekologicznych metod produkcji, doradztwo, promowanie kampanii bezpiecznego stosowania środków ochrony, badanie opryskiwaczy, kontrola sprzedaży i stosowania preparatów.
Tadeusz Kłos z Głównego Inspektoratu Roślin i Nasiennictwa przypomniał, że od 2014 roku Integrowana Produkcja (IP) będzie obowiązkowa w Polsce (nadzorowana będzie przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa).

Prof. Remigiusz Olszak z IO zastanawiał się, czy do wyznaczonego przez unijne prawodawstwo terminu uda się wdrożyć u nas IP. Wyraził nadzieję, że będzie to możliwe w wielu gospodarstwach (60–70%), ale część będzie jeszcze nieprzygotowana na zmiany. Potrzeba współdziałania wielu jednostek, aby proces przechodzenia był jak najkrótszy i najbardziej łagodny dla sadowników.

Integrowana Produkcja w Polsce miała swoje wzloty i upadki. Niewątpliwie jednak liderem w upowszechnianiu był Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, z prof. Edmundem Niemczykiem na czele, który  kierował zespołem – podsumowywał Romuald Ozimek z Ośrodka Integrowanej Produkcji w Wisowej. Wiedza jednak długo nie trafiała na podatny grunt, co wynikało z małego zainteresowania odbiorców owocami z certyfikatem. Obecnie tylko 6% gospodarstw prowadzi IP, a produkcja ekologiczna często jest bardziej wspierana niż integrowana. Dla sadowników często najważniejsze są argumenty ekonomiczne – prelegent zauważył, że wprowadzenie IP powoduje zmniejszenie wydatków na nawozy mineralne i środki ochrony roślin, a wielkość plonów jest porównywalna. To ważne stwierdzenie praktyka.

Dr Aleksandra Trąmpczyńska z Bayer CropScience zaprezentowała modelowy projekt edukacyjno-informacyjny wpisujący się w tematykę konferencji – „Grunt to bezpieczeństwo”, którego celem jest upowszechnianie wiedzy na temat właściwego stosowania środków ochrony roślin. W założeniach programu, nawiązującego do unijnego projektu „Odpowiedzialna Troska”, leży uświadomienie jak ważną rolę odgrywają spójne zasady dbałości o żywność na każdym etapie produkcji, tj. dogłębne przebadanie substancji czynnych, właściwe magazynowanie środków ochrony roślin i ich stosowanie, wpływ na rośliny i środowisko, a na końcu utylizację opakowań.

Nasze otoczenie i my sami oraz następne pokolenia będziemy na tyle zdrowi, na ile będziemy umieli w praktyce produkcyjnej we wszystkich dziedzinach rolnictwa i ogrodnictwa zastosować zasady bezpiecznej i jednocześnie skutecznej ochrony.

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X