Cięcie sadów na dobry początek sezonu
Do restauracji Baccara do Błędowa na 20 marca 2012 roku zaprosili sadowników ZZO Warka i FruitAkademia. Dyrektor, Anna Marczak, przedstawiła prelegentów – doradców z Holandii – oraz powitała przybyłych gości.
Informacji na temat cięcia nigdy dosyć, zwłaszcza zimą i wiosną, więc spotkaniu towarzyszył pokaz cięcia w sadzie Jana Lachowicza w pobliskim Ignacowie. Zawiłości właściwego formowania koron wyjaśniał Rene Albers, a tłumaczył Rafał Elkner.
Wykład Dirka van Heesa o aktualnej sytuacji w sadzie dotyczył głównie nawożenia doglebowego i dolistnego jabłoni oraz grusz, a także stosowania giberelin w sadach.
Przedwiośnie to czas pobierania próbek glebowych. Z doświadczenia wiem, że różnice w analizach są ogromne – mówił holenderski doradca. Celem jest osiągnięcie równowagi i zbilansowania odżywiania mineralnego. Prawidłowe nawożenie można wykonać tylko na podstawie analizy gleby – to także może uchronić nas od wielu problemów. Badania takie są konieczne raz na 4 lata.
Poza glebą można kontrolować stan odżywienia liści, najlepiej wykonać je dwukrotnie na początku i w trakcie sezonu wegetacyjnego. Próbka liści lepiej obrazuje zawartość makro- i mikroelementów. Trzecia możliwość sprawdzenia stanu odżywienia to analiza składu owoców.
Więcej wkrótce w zakładce "Porady".