Ile jabłek zostało w polskich chłodniach?
Według danych opublikowanych przez WAPA na dzień 1 marca 2024 r. w europejskich chłodniach znajdowało się 2 570 837 ton jabłek, nasze stany magazynowe wynosiły – 706 000 ton, czyli o 297 000 ton mniej względem ubiegłego roku.
Ogółem, kraje UE mają w chłodniach 2 570 837 ton jabłek, czyli o 733 551 ton mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Największe zapasy jabłek posiadają Włosi – 840 853 ton, drugie miejsce zajmuje Polska – 706 000, trzecie miejsce należy do Francji - 426 144 ton.
W Polsce przechowuje się najwięcej jabłek odmiany Golden Delicious, w chłodniach na dzień 1 marca było 190 tys. ton ten odmiany. Drugi pod względem tonażu był Red Jonaprince - 125 tys. ton, na trzecim miejscu plasuje się Idared 110 tys. ton.
Gali w polskich chłodniach było 55 tys. ton, Szampiona – 50 tys. ton. Joangoldów 25 tys. ton, Ligola 35 tys. ton.
Glostera w polskich chłodniach jest 11 tys. ton, Pinovy 30 tys. ton i Red Delicious 25 tys. ton.
źródło: WAPA
Komentarze
Białorusy już grasują w komorach
Ceny do gory
Ostre ssanie
Ogółem, kraje UE mają w chłodniach 2 570 837 ton jabłek, czyli o 733 551 ton mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku.
chyba w powyższym fragmencie źle zostały zinterpretowane dane