
Wybrano najlepsze nalewki i wina - Berry Fest 2025
Rozdano Medale i Grand Prix Berry Fest 2025 w kategoriach „”profesjonalna” i „domowa”. Konkurs odbył się 3 października 2024 w Pałacu Mała Wieś. Jury konkursu tworzyli jury Łukasz Klesyk, Zbigniew Kmieć, Katarzyna Puk, Mikołaj Rey oraz Hieronim Błażejak.
Nagrody Grand PRIX
Grand Prix Berry Fest 2024 wśród producentów profesjonalnych - destylat z derenia żółtego - Headway TriO SRL, Mołdawia
Grand Prix Berry Fest 2024 wśród alkoholi domowych - nalewka z jagody kamczackiej Zdrowe Jagody, Piotr Poseł
Medale złote otrzymali:
- Nalewka z rokitnika - Andrzej Kudlicki
- Nalewka z tarniny - Andrzej Kudlicki
- OVII Nalewka Kawowa Aronia - Destylarnia OVII
Medale srebrne otrzymali:
- Młode Wino Mosty Truskawkowe - Młode Wino Mosty, Hanna Kostkowska
- Nalewka z derenia czerwonego - Headway TriO SRL, Mołdawia
- Nalewka z aronii ze skórką z pomarańczy - Mariusz Trzeciak
- Biała porzeczka z kwiatem czarnego bzu 2023 - DiWine, Beata i Marcin Balcerowski
Medale brązowe otrzymali:
- Nalewka malina i czerwona porzeczka - Mariusz Trzeciak
- Nalewka z pigwowca, półsłodka - Paweł Krawiec
- Czarna porzeczka półsłodka 2020/2021 - DiWine, Beata i Marcin Balcerowski
- OVII Okowita z Aronii - Destylarnia OVII, Krzysztof Kaczor
- Nalewka z rokitnika, półwytrawna 30% - Nalewkarnia Longinus
Eksperci, którzy oceniali jagodowe alkohole
Grono ekspertów Berry Fest tworzą Łukasz Klesyk, Mikołaj Rey, Zbigniwe Kmieć, Katarzyna Puk oraz Hieronim Błażejak - mistrz w sztuce komponowania nalewek domowych, laureat wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie.
Berry Fest to inicjatywa, która wspiera produkcję na bazie owoców jagodowych. Punktem wyjścia są owoce: agrest, aronia, borówka, dereń, jagoda kamczacka, jeżyny, maliny, minikiwi, porzeczki, rokitnik, truskawki, żurawina. Lista nie jest zamknięta. Do udziału konkursie kwalifikuje jury. Konkurs otwarty jest na najpopularniejsze kategorie alkoholi - wina, nalewki, destylaty, rzemieślnicze piwo, ratafie, okowity.
Zgłoszenia przyjmowano z podziałem na firmy i osoby prywatne:
- Firmy to producenci dostarczający swoje produkty do podmiotów hurtowych, posiadające tzw. zezwolenie hurtowe lub sprzedający w miejscu wytworzenia (we własnej winnicy, winiarni, gospodarstwie), na bazie stosownego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
- Osoby prywatne to amatorzy, pasjonaci lub plantatorzy, którzy często produkują z własnych owoców i na własne potrzeby. Nie sprzedają, nie mają stosownych zezwoleń, akcyzy, banderol etc. Mają jednak „w dłoni” swój produkt, który chcą pokazać i o którym chcą opowiedzieć.
Źródło: INSPIRE smarter branding
Komentarze
Uuu. Masz, miałeś, z nim problem?
No wszystko jest dla ludzi. Tylko nie powinno się pić dzień po dniu.
Ja lubię swoje winko wiśniowe. Jakoś nie przepadam da kupnym. Wyszło mi super.
Cydru nie lubię, bo jakiś kwaśny, albo nie piłem dobrego.
Sram na to...mogą robić co chcą
Nie pije alkoholu
Gdybyś wiedział jaki alkohol potrafią zrobić ludzie sami. I za 10 % kosztów? Szczęka by ci opadła. I zero kaca na następny dzień. OLM - ze sprężynkami KO - to Mercedes wśród sprzętów.
Trochę słabo