
MRiRW: Bezpieczeństwo, Europo!
"Mówimy o wszystkich elementach bezpieczeństwa ze względu na to, co się dzieje w Europie i na świecie" – podkreślił sekretarz stanu Stefan Krajewski podczas seminarium „Bezpieczeństwo, Europo!”, zorganizowanego przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (IJHARS). Wydarzenie odbyło się pod patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE oraz pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Bezpieczeństwo żywności
Wiceminister Stefan Krajewski zwrócił uwagę, że zapotrzebowanie na żywność stale rośnie, ale ta żywność musi być bezpieczna.
"Bezpieczeństwo żywności musi być zagwarantowane na każdym etapie jej wytwarzania, od pola do stołu" – podkreślił sekretarz stanu.
Według wiceministra Krajewskiego niezwykle istotna jest w tym procesie rola inspekcji nadzorujących poszczególne etapy produkcji i dystrybucji żywności.
Wiceminister przypomniał jednocześnie, że polskie rolnictwo w ciągu 20 lat obecności w Unii Europejskiej dokonało ogromnego skoku, stając się istotnym producentem i eksporterem produktów rolno-spożywczych. Zwrócił przy tym uwagę, ze ponad 74 proc. naszego eksportu rolnego trafia na wymagający rynek europejski.
"Dobrze wykorzystaliśmy nasz potencjał, ale nie byłoby to możliwe bez unijnych środków finansowych" – dodał wiceminister.
Sekretarz stanu Stefan Krajewski podkreślił również, że bardzo się cieszy, iż w dzisiejszym seminarium uczestniczy młodzież ze szkół rolniczych, która już wkrótce odpowiadać będzie za rozwój polskiego rolnictwa.
Polska prezydencja
W dzisiejszym seminarium uczestniczyła młodzież ze szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Przemysław Rzodkiewicz zwrócił uwagę, że pierwsze półrocze roku 2025 to czas, w którym Polska sprawuje przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej i naszym zadaniem jest zapewnienie ciągłości prac unijnych organów. Przypomniał jednocześnie, że przepisy dotyczące żywności kształtowane są na forum unijnym.
"Te przepisy są prawie identyczne w poszczególnych krajach członkowskich UE. Prawo krajowe określa kompetencje poszczególnych inspekcji w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością żywności" – powiedział.
O zadaniach polskiej prezydencji i jej priorytetach mówiła zastępczyni głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Agnieszka Sudoł.
W dalszej części seminarium młodzież zapoznała się z zasadami działania Komisji Kodeksu Żywnościowego, którego punktem kontaktowym dla Polski jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych