Olej słonecznikowy zabezpieczy owoce podczas przechowywania

Od ubiegłego roku olej słonecznikowy został zatwierdzony przez włoskie Ministerstwo Suwerenności Żywnościowej jako środek chroniący owoce i warzywa podczas przechowywania. Olej tworzy zewnętrzną barierę chroniącą przed tlenem, jedną z głównych przyczyn psucia się produktów w czasie przechowywania.

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju słonecznikowym spowalniają proces oddychania owoców. Usuwając tlen z produktu, kwasy tłuszczowe hamują proces starzenia wywoływany przez aktywność enzymów. W rezultacie uzyskuje się znaczącą poprawę jakości produktów przechowywanych w chłodniach.

Olej słonecznikowy stosuje się po zbiorach metodą rozpylania termicznego. Dzięki temu nie tylko zmniejsza się utrata wagi w czasie przechowywania, ale także ogranicza się uszkodzenia mechaniczne podczas transportu i przetwarzania. Dzięki temu zminimalizowano uszkodzenia spowodowane uderzeniami, naciskiem lub tarciem, które często skracają okres przydatności owoców i warzyw.

Ponadto olej ten oferuje również korzyści dla supermarketów. W czasach, gdy zrównoważony rozwój i zdrowie konsumentów stają się coraz ważniejsze, to przyjazne dla środowiska rozwiązanie doskonale odpowiada obecnym potrzebom rynku.

Olej słonecznikowy nie zmienia zapachu, smaku ani innych właściwości owoców i warzyw.

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

X