15. Święto Śliwki w Szydłowie
Szydłów – jest to wieś położona w południowej Polsce, w województwie świętokrzyskim. Ze względu na liczne uprawy śliw w okolicach Szydłowa, miejscowość ta bywa nazywana „śliwkową stolicą Polski”. Co roku w Szydłowie odbywa się Święto Śliwki - Dni Szydłowa. Na terenie gminy Szydłów znajduje się około 1000 ha sadów, a w tym 80% to sady śliwowe. Ponad 10% produkcji śliwy w Polsce pochodzi z szydłowskich sadów - około 20 tys. ton. Dogodne warunki klimatyczno-glebowe - wysoka kultura prowadzenia sadów powoduje, iż owoce z Szydłowa cieszą się uznaniem i dużym popytem. W ofercie sadowników znajdują się głównie śliwy deserowe oraz dla przemysłu przetwórczego. Oprócz świeżych śliwek sadownicy oferują także lokalny produkt – „suszoną śliwkę szydłowską”. Suszenie owoców w Szydłowie i okolicach odbywa się na tzw. laskach. Metoda ta pozostaje niezmieniona od wielu pokoleń. 29 października 2010 r. "Śliwka szydłowska" została wpisana do rejestru produktów rolnych objętych ochroną na obszarze Unii Europejskiej - Chronione Oznaczenie Geograficzne. Podczas 15. Święta Śliwki, które odbyło się w dniach 18-19 sierpnia 2012 r. można było zobaczyć m.in. wiele odmian śliwek, suszenie śliwek nad ziemnym paleniskiem, spróbować owoców oraz przetworów śliwkowych jak również zakupić różne odmiany śliwek. W czasie tegorocznego Święta Śliwki odbyła się również wystawa sprzętu sadowniczego oraz liczne kiermasze i koncerty. Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objął Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Kazimierz Plocke; Wojewoda Świętokrzyski – Beżentyna Pałka-Koruba oraz Marszałek Województwa Świętokrzyskiego – Adam Jarubas.
Zapraszamy do odwiedzenia fotogalerii w zakładce "Galeria"!