Sadownictwo modne w Świętokrzyskiem

Badania przeprowadzone przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wykazały, że województwo świętokrzyskie z rolniczego regionu znanego z upraw zbóż i ziemniaków, zmienia się w sadowniczo-ogrodniczy słynący z upraw moreli, śliw oraz brzoskwiń. Moda na uprawy ogrodnicze i sadownicze w tym regionie trwa już od kilku lat. W pierwszej kolejności rolnicy decydują się na warzywnictwo, a następnie z warzywnictwa przechodzą na sadownictwo. Według danych ostatnich dwóch spisów rolnych wynika, że na przestrzeni 10 lat w regionie świętokrzyskim znacznie zmieniła się struktura upraw - jest więcej sadów o 6 tys. ha. Sadownicy w tym rejonie uprawiają głównie jabłonie, które zajmują 58% powierzchni sadów w całym województwie. Natomiast w uprawie śliw, moreli i brzoskwiń region ten jest na pierwszym miejscu pod względem powierzchni w Polsce, w uprawie wiśni na drugim oraz czereśni i truskawki na trzecim miejscu. Rejonizacja upraw w poszczególnych powiatach wygląda następująco: powiat kielecki - truskawki, sandomierski - sady owocowe, a kazimierski i pińczowski - warzywa korzeniowe i cebula. Rodzaj upraw ogrodniczych jest ściśle dostosowany do gatunku ziemi w danym powiecie. Od kilu lat uprawy warzywnicze w regionie świętokrzyskim zajmują około 11,5 tys. hektarów. Najwięcej uprawia się ogórków, marchwi, cebuli oraz kapusty. Świętokrzyscy ogrodnicy oferują np. szydłowską śliwkę, bielińską truskawkę oraz sandomierskie jabłka.

Źródło: ODR Modliszewice, Główny Urząd Statystyczny
 

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X