Forum Ogrodniczo-Przetwórcze – nowa organizacja rozpoczyna działalność
Piętnaście organizacji branżowych reprezentujących producentów, dystrybutorów oraz przetwórców owoców i warzyw zawarło porozumienie o współpracy w ramach nowej organizacji: Forum Ogrodniczo-Przetwórczego (FO-P). O rozpoczęciu działalności Forum poinformowano 26 listopada w trakcie konferencji prasowej zorganizowanej w Warszawie.
Głowne cele działania Forum to: - ocana sytuacji produkcji ogrodniczej i przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce i na świecie, -ocena problemów krajowego ogrodnictwa i przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz wypracowywanie sposobów ich rozwiązywania, -podejmowanie działań na rzecz wzmacniania sektora owoców i warzyw w gospodarce, -propagowanie i utrwalanie współpracy pomiędzy organizacjami zrzeszającymi producentów, dystrybutorów i przetwórców owoców i warzyw w szeroko rozumianym otoczeniem społecznym, gospodarczym i politycznym sektora, -informowanie uczestników Forum o nowościach technicznych i technologicznych w produkcji ogrodniczej i przetwórstwie owocowo-warzywnym, -wspieranie inicjatyw propagujących spożycie świeżych owoców i warzyw oraz ich przetworów, -podejmowanie działań na rzecz poprawy bezpieczeństwa i jakości świeżych i przetworzonych owoców i warzyw.
Jednostkami organizacyjnymi FO-P jest Zgromadzenie Przedstawicieli (lista organizacji poniżej) Zespół Koordynujący z przewodniczącym Witoldem Bogutą (Krajowy Zwiazek Grup Producentów Owoców i Warzyw), Barbarą Groele (Krajowa Unia Producentów Soków) Jolantą Kazimierską (Unia Owocowa), Tomaszem Solisem (Związek Sadowników RP) oraz Michałem Zajdowskim (Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw). Ważną jednostką są też powoływane Grupy Robocze, w celu rozwiązania pojedynczych spraw.
Pierwsze zadania dla Grup Roboczych obejmują cztery tematy: 1. Budowę systemu zbierania, przetwarzania i udostępniania informacji dotyczących prognoz zbiorów, uzyskanych zbiorów, sprzedaży, zapasów owoców i warzyw oraz ich przetworów 2. Bezpieczeństwo żywności oraz jakość produktów na świeży rynek i dla przetwórstwa, w tym „inspekcja bezpieczeństwa żywności”, współpraca z przedstawicielami Polski w komisjach/zespołach/grupach roboczych w Brukseli. 3.Dalsza koncentracja podazy oraz dostosowywanie produkcji owoców i warzyw do wymogów rynku świeżego i przetwórstwa. 4. Wypracownie mechanizmów współpracy między kolejnymi ogniwami drogi produktu „z pola do stołu”.
Forum planuje opracowanie „Strategii rozwoju produkcji , przetwórstwa i dystrybucji świeżych oraz przetworzonych owoców i warzyw w perspektywie do 2030 roku”. Ważnym elementem FO-P jest Rada Naukowo-Programowa, składająca sięz 60 członków, pełniąca funkcje doradcze i opiniotwórcze. W jej skład wchodzą przedstawiciele środowisk naukowych, wybitnych praktyków sektora produkcji i przetwórstwa, a także doradcy. Radzie przewodniczy prof. Franciszek Adamicki (Instytut Ogrodnictwa).
Członkami Forum Ogrodniczo-Przetwórczego są:
-Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
-Związek Sadowników RP
-Krajowy Zwiazek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw
-Krajowa Unia Producentów Soków
-Unia Owocowa
-Stowarzyszenie Polskich Szkółkarzy
-Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej
-Stowarzyszenie Sady Grójeckie
-Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych
-Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczki Czarnej
-Polski Związek Ogrodniczy
-Krajowa Rada Przetórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw
-Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki
-Sandomierski Związek Ogrodniczy
fot. W konferencji Forum Ogrodniczo-Przetwórczego wzięli udział m.in. Jolanta Kazimierska (Unia Owocowa), prof. Eberhard Makosz (Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych), Witold Boguta (Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw), prof. Franciszek Adamicki (Instytut Ogrodnictwa), Mirosław Maliszewski (Związek Sadowników RP), Barbara Groele (Krajowa Unia Producentów Soków), Tomasz Solis (ZSRP).