Jabłka Grójeckie w Meksyku

Jabłka Grójeckie przekraczają Atlantyk i docierają do Meksyku. W wydawnictwie „Gotowanie z Unią Europejską” jedną z głównych ról grają Jabłka Grójeckie. 

Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej zamieściło Tweet’a, w którym informuje, że nasze najlepsze jabłka to efekt unikalnych warunków klimatycznych i glebowych jakie panują na terenie powiatu grójeckiego, a ich charakterystyczny rumieniec, to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim wynik wysokiej zawartości składników w ich skórce.

- Wyjątkowy kolor, smak i aromat Jabłek Grójeckich to rzeczywiście zasługa specyficznego mikroklimatu oraz unikalnych warunków glebowych – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie – Musimy też dodać, że to efekt wysiłku i pasji wielopokoleniowych rodzin sadowników. Właśnie te wszystkie elementy pozwoliły nam w 2011 roku uzyskać unijne oznaczenie Chronione Oznaczenie Geograficzne. Bardzo cieszymy się, że nasze jabłka za pomocą wydawnictwa Komisji Europejskiej trafiły do Meksyku. To piękny i kolorowy kraj, a Jabłka Grójeckie na pewno wpiszą się w miejscowy koloryt.

W ramach kampanii promującej najlepsze europejskie produkty rolne, każdy ambasador krajów członkowskich prezentuje przepisy z ich wykorzystaniem. W przypadku Polski wybór padł na szarlotkę z Jabłek Grójeckich z lodami.

https://fb.watch/5QNUdaJP9M/

- Szarlotka to najbardziej uniwersalny i pyszny wybór – dodaje Wrotek-Figarska – My staramy się promować wykorzystanie jabłek nie tylko w deserach. To bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać w każdym daniu: przystawkach, zupach i daniach głównych. Już w najbliższym czasie uruchomimy Jabłkową Akademię Kulinarną, która przybliży nam te mniej oczywiste sposoby na wykorzystanie jabłek w kuchni.

jabłka_grójeckie_w_meksyku_1.png

Źródło: Stowarzyszenie Sady Grójeckie

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X