Hiszpania importuje więcej jabłek
Hiszpanie importują coraz więcej warzyw i owoców. Według danych opublikowanych przez hiszpański Departament Ceł i Podatków, w ciągu ostatnich 7 miesięcy Hiszpanie importowali o 5% więcej warzyw i niespełna 10% więcej owoców (w tym jabłek), w porówaniu z ubiegłym rokiem.
Import produktów świeżych wzrósł o 8 proc. wolumenu i 5 proc. wartości w okresie styczeń-lipiec, do odpowiednio 2,1 mln ton i 1,977 mld euro.
Wolumen importowanych warzyw wzrósł o 5 procent rok do roku do 936 725 ton, podczas gdy wartość spadła o 3 procent do 523 mln euro.
Spadek wartości był spowodowany głównie spadkiem ziemniaków, które spadły o 17 procent do 138 mln euro. Ilość ziemniaków w rzeczywistości wzrosła o 6 procent do 539 624 ton.
W przypadku owoców wolumeny wzrosły o 9,6 procent do 1,1 mln ton, a 8% pod względem wartości do 1,45 mld euro.
Praktycznie wszystkie owoce odnotowały wzrost, w tym banany o 208 091 ton (+12 proc.) i 113 mln euro (+8,5 proc.); awokado – 119 206 ton (+31 procent) i 241 mln euro (+31 procent); oraz jabłka w ilości 119 723 ton (+13 proc.) i 105 mln euro (+13 proc.).
Źródło: fruitnet.com