Borówka wysoka na topie
Holendrzy chwalą jakość tegorocznych jagód borówki wysokiej, ale jednocześnie narzekają, że zbiory będą niższe. Pogoda dopisywała - nie padało w czasie kwitnienia, ale wystąpiły przymrozki. Zbiory jagód trwają, ale wciąż odczuwalny jest ich niedobór na rynku.
Owoce sprzedawane w Holadii są rodzimej produkcji lub pochodzą z Francji, Niemiec i Polski. Niektórzy spostrzegają różnicę między borówkami niemieckimi i holenderskimi. Te pochodzące z Niemiec są mniej trwałe, dlatego że tamtejsi sadownicy nie stawiają na innowacyjne odmiany jak ich zachodni sąsiedzi.
Plantacje borówki wysokiej w Holandii rosną jak grzyby po deszczu i obecnie zajmują obszar 650 ha. Zwiększa się także zainteresowanie konsumentów, ale nie jest tak wysokie jak w Niemczech czy Wielkiej Brytanii.
Powstała specjalna strona internetowa promująca uprawę i spożycie borówki wysokiej w Holandii. Coraz częściej też mówi się o przetwórstwie owoców tego gatunku na soki i dżemy.
Plantatorzy starają się o uzyskanie certyfikatu produktu regionalnego.
Źródło: www.blauwebessen.nl, fruchtportal.de