
Kubek z odpadów jabłkowych
Oleg Levchenko, sadownik z obwodu winnickiego (Ukraina), stworzył innowacyjny, bezodpadowy proces przetwórstwa jabłek, w wyniku którego powstają jadalne, ekologiczne kubki z odpadów owocowych. Levchenko założył swoje gospodarstwo w 2017 roku, a motywacją do poszukiwania nowych rozwiązań były niskie ceny jabłek i trudności z ich przechowywaniem.
Innowacyjność metody polega na wykorzystaniu całych owoców, od nasion po łodygi. Nasiona są wykorzystywane do produkcji suplementów diety, a pozostałe części jabłek służą do wytwarzania nowych produktów, w tym opatentowanego eko-kubka. Kubek ten może stanowić alternatywę dla naczyń papierowych i plastikowych, ponieważ po użyciu można go zjeść lub przetworzyć np. na galaretkę.
Technologia produkcji eko-kubków spotkała się z zainteresowaniem zagranicznych firm. Zespół Levchenki wciąż pracuje nad udoskonaleniem procesu produkcyjnego.