Jakie jabłka lubią Niemcy?
Upodobania Niemców nieco się zmieniają. Coraz większą popularność zdobywają nowe odmiany: Kanzi ®, Junami ®, Evelina ®, Green Star ® oraz Rubens ®, jako najbardziej trafiające w gust konsumentów.
Smakosze jabłek mają do wyboru dwie opcje: jedzenie jabłek 30 odmian ogólnie dostępnych, ale ich podniebienia nie do końca zostaną usatysfakcjonowane lub też kupowanie nowych odmian po wyższej cenie, z nadzieją, że otrzymają produkt łączący najlepsze cechy odmian klasycznych z nowościami, co gwarantuje pełne zadowolenie.
Jabłka to ulubiony owoc naszych sąsiadów. Owoce mogą być woskowane – nie przeszkadza to konsumentom, zjadają je ze skórką. Do sałatek używają jabłek skropionych cytryną, co zapobiega brązowieniu.
Niemcy przechowują e w chłodnym miejscu, aby były świeże i chrupiące. Do domowego przechowywania używają często specjalnych torebek z małymi otworkami, aby ograniczyć transpirację podczas leżakowania w piwnicy lub lodówce.
Niemcy obchodzą 11 stycznia dzień niemieckiego jabłka (dnia polskiego jabłka obchodzonego hucznie jeszcze nie ma, mimo że jesteśmy potęgą w ich produkcji!?).
Największe niemieckie rejony uprawy jabłoni znajdują się w Badenii-Wirtembergii (9953 ha), Dolnej Saksonii (7760 ha) i Saksonia (2577 ha).
Źródło: www.deutsches-obst-und-gemuese.de, fruchtportal.de, AMI 2012