Sezonowe rynki półhurtowe
W czasie kryzysu i nadprodukcji większą rolę w zbycie odgrywają zabiegi marketingowe. Takim przykładem jest lokalna inicjatywa Terre de Provence (Aix) z Francji. Producenci owoców i warzyw założyli organizację wspomagającą sprzedaż, czego efektem było powstanie rynku półhurtowego dla pośredników i producentów. Otwarcie nastąpiło 2 czerwca 2010 roku. Sprzedaż odbywa się sezonowo i potrwa do końca października.
Możliwość zbytu owoców i warzyw mają producenci z regionu, którzy otrzymali znak jakości i podpisali kartę pochodzenia produktów (oryginalności).
Terre de Provence jest stowarzyszeniem, którego celem jest zbliżenie konsumentów i producentów produktów lokalnych, dostarczanie w atrakcyjnej cenie sezonowych produktów świeżych, które w pełni zachowują swoje walory smakowe. Chodzi również o promocję regionu i jego produktów wśród mieszkańców i turystów oraz zwiększenie zainteresowania pracą tamtejszych ogrodników.
Inicjatywa wspierana jest z pieniędzy unijnych.
Źródło: http://www.terresdeprovence-paysdaix.fr/index.php