Nadchlorany w owocach i warzywach
W Niemczech zaobserwowano zwiększenie zanieczyszczenia owoców i warzyw nadchloranami, które w tym roku osiągnęło rekordowe wartości i zaniepokoiło niemieckie władze.
Nadchlorany są to związki chloru powstające w procesach utleniania w atmosferze. Opadają one naturalnie z kurzem na powierzchnię gleby, zwłaszcza na suchych terenach lub są wymywane z wodą. Spożycie większych ilości nadchloranów przez człowieka może hamować wychwytywanie jodu przez tarczycę.
Jednostki państwowe w Niemczech będą dociekać, jaką drogą nadchlorany dostają się do środowiska, a następnie do żywności. Ustalenie obecności tych związków nie ograniczy się jedynie do niemieckich produktów, ale zostanie rozciągnięte na inne państwa członkowskie Unii Europejskiej. Obok naturalnych procesów zachodzących w środowisku, związków tych mogą dostarczać niektóre nawozy.
Źródło: fruchtportal.de