Jabłka Redlove – Szwajcarzy stawiają na czerwień
Szwajcarska firma Fruture zajmująca się selekcją, testowaniem i wprowadzaniem na rynek nowych odmian jabłoni, promuje obecnie dwie marki jabłek. Są to Redlove oraz Tells. Pierwsza z nich to odmiana jabłek o czerwonym miąższu, które mają podwyższoną zawartość antocyjanów. Jabłonie są odporne na parcha. Zostały wyhodowane przez Markusa Kobelta. Zawartość antocyjanów w ich miąższu jest wyższa o 30-40% w stosunku do odmian standardowych. Prozdrowotne właściwości Redlove są jednym z ważniejszych haseł promujących te jabłka.
Redlove mają też wszechstronne zastosowanie kulinarne dzięki dekoracyjnemu wyglądowi przekrojonych owoców. Sok uzyskany z nich ma czerwonawe zabarwienie. Smaczne jabłka o czerwonym miąższu to spore osiągnięcie hodowlane, gdyż do tej pory w programach hodowlanych, w których pracowano nad dużą zawartością antocyjanów w tych owocach, uzyskiwano jabłka cierpkie w smaku.
(więcej o jabłkach z czerwonym miąższem)
Pod marką Tells (nawiązującą do postaci historycznej Wilhelma Tella) sprzedawane są odmiany odporne na parcha, które można uprawiać bez pozostałości środków ochrony roślin.