Jabłka Redlove – Szwajcarzy stawiają na czerwień

redlove1Szwajcarska firma Fruture zajmująca się selekcją, testowaniem i wprowadzaniem na rynek nowych odmian jabłoni, promuje obecnie dwie marki jabłek. Są to Redlove oraz Tells. Pierwsza z nich to odmiana jabłek o czerwonym miąższu, które mają podwyższoną zawartość antocyjanów. Jabłonie są odporne na parcha. Zostały wyhodowane przez Markusa Kobelta. Zawartość antocyjanów w ich miąższu jest wyższa o 30-40% w stosunku do odmian standardowych. Prozdrowotne właściwości Redlove są jednym z ważniejszych haseł promujących te jabłka.

Redlove mają też wszechstronne zastosowanie kulinarne dzięki dekoracyjnemu wyglądowi przekrojonych owoców. Sok uzyskany z nich ma czerwonawe zabarwienie. Smaczne jabłka o czerwonym miąższu to spore osiągnięcie hodowlane, gdyż do tej pory w programach hodowlanych, w których pracowano nad dużą zawartością antocyjanów w tych owocach, uzyskiwano jabłka cierpkie  w smaku.

(więcej o jabłkach z czerwonym miąższem)

Pod marką Tells (nawiązującą do postaci historycznej Wilhelma Tella) sprzedawane są odmiany odporne na parcha, które można uprawiać bez pozostałości środków ochrony roślin.

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

X