Jakie jabłka lubią Turcy? Ile ich produkują?
Jak podaje serwis freshplaza.it, cytując dane USDA, w tym roku produkcja owoców ziarnkowych w Turcji spadła. Na słabą sytuację w sadach wpłynęły m.in. mrozy, jakie nawiedziły ten kraj w marcu 2014 r. Tegoroczna produkcja jabłek wyniesie 2,233 mln ton jabłek i będzie niższa od ubiegłorocznej o 24%. Spadek w produkcji gruszek wyniesie 29% w stosunku do 2013 r. Eksperci oceniają, że wpłynie to na utrzymywanie się wysokich cen owoców.
Głównymi odbiorcami tureckich jabłek i gruszek są: Arabia Saudyjska, Syria, Egipt, Iran oraz Irak. 90% produkcji jabłek w Turcji jest przeznaczone na świeży rynek, 5% trafia do przetwórstwa a 4% jest eksportowane. Konsumenci cenią najbardziej jabłka z czerwoną skórką, i takie stanowią ok. 43% produkcji. Turcy najchętniej wybierają jabłka słodkie – Gala i Fuji, sięgają także po Red i Golden Delcious. Spośród odmian lokalnych najważniejsza to Amasya, zdobywająca coraz większy udział w rynku.
Komentarze