Brak moreli na Ukrainie. Zakłady przetwórcze wstrzymują pracę
Ukraińskie zakłady przetwórcze wstrzymały pracę przy przetwórstwie moreli, co jest efektem niedoboru tych owoców na rynku oraz wysokich cen.
W związku z niekorzystnymi warunkami pogodowymi, jakie panowały w styczniu (silne mrozy) oraz w kwietniu (przymrozki) w głównych regionach uprawy moreli odnotowno bardzo duże straty w plonie. Ocenia się, że tegoroczna produkcja moreli na Ukrainie będzie najniższa od czasu uzyskania przez ten kraj niepodległości.
Mała podaż moreli winduje ceny owoców do przetwórstwa, które obecnie wynoszą przynajmniej 18-20 hrywien/kg, czyli 0,71-0,79 euro/kg. Według przedstawicieli zakładów przetwórczych jest to cena, która przekracza prób opłacalności dla zakładów. Ubiegłoroczne ceny moreli przemysłowych były na poziomie 6-10 hrywien/kg, co i tak dla wielu przetwórców było zbyt dużo.
Ponieważ trudno znaleźć dostatecznie duże partie towaru, aby uruchamiać maszyny w zakładach, niektóre firmy zajmujące się przetwórstwem moreli całkowicie wstrzymały produkcję puree, soków, powideł i dżemów z tych owoców.
Przeczytaj także: Czy eksport owoców z Ukrainy zagraża Polsce?