Opal – nowa odmiana jabłoni
'Opal cov' powstał ze skrzyżowania odmian ‘Golden Delicious’ i ‘Topaz’ w stacji Pugere we Francji. Z wyglądu podobny do pierwszej z wymienionych. Po przodkach odziedziczył skłonność do ordzawiania się. Na owocach pojawia się niekiedy ciemniejszy rumieniec. W warunkach Francji zdarzają się oparzenia słoneczne. Dojrzewa w tym samym terminie co ‘Golden Delicious’. Miąższ ‘Opala’ jest soczysty i chrupiący.
Drzewo rośnie średnio silnie, wykształca dużo pędów owoconośnych i jest bardzo łatwe w prowadzeniu. Kwitnie 5–7 dni przed odmianą ‘Golden Delicious‘. Przewiduje się, że będzie plonować podobnie jak odmiana rodzicielska.
‘Opal’ jest nosicielem genu Vf odpowiedzialnego za odporność na pospolite rasy parcha jabłoni.
Źródło: Reussirfl 2010, „Les pommes font de la resistance”