Owoce z Brazylii raczej nie u nas
Brazylia jest trzecim co do wielkości producentem owoców po Chinach i Indiach. Warunki klimatyczne i dostępność wody pozwalają produkować je cały rok w ilości przekraczającej 42,5 mln ton. Brazylia dostarcza głównie: fig, cytrusów, papai, ananasów i melonów. Owoce są eksportowane do krajów unijnych i Stanów Zjednoczonych. Ważnym punktem docelowym są holenderskie porty, z których są reeksportowane np. do Niemiec. Połowa owoców wyprodukowanych w Brazylii jest przetwarzana na soki, soki zagęszczone, plupy lub poddawana suszeniu. Odbiorcami są Holendrzy, Belgowie i USA.
Brazylia jest liczącym się producentem jabłek. Między wrześniem a końcem grudnia 2009 roku wyeksportowano 98 tys. ton tych owoców, a w pierwszym kwartale 2010 roku jeszcze 38 tys. ton. ‘Gala’ z Brazylii na rynku handlowym w Rotterdamie w kwietniu tego roku kosztowała średnio ponad 24 USD/10 kg karton. Przewidywania na ten rok są nie tak dobre – eksport zmniejszy się o około 5% z powodu gorszej jakości jabłek i niekorzystnych uwarunkowań w sprzedaży.
W 2009 roku w Brazylii owocowało 38,8 tys. ha sadów, głównie w rejonie Etat de Santa Catarina i Rio Grande du Sol na południu kraju. Dominują tam odmiany ‘Gala’ i ;Fuji’, a w rejonie Parana – mniej znana odmiana ‘Eva’. ‘Gala’ zbierana była w styczniu 2010 roku, ale z powodu złej pogody jej jakość pozostawiała wiele do życzenia.
Spożycie jabłek w Brazylii wyniosło w 2009 roku 3,4 kg/głowę.
Od 2007 roku obserwuje się obniżenie eksportu owoców tego gatunku do krajów europejskich - dwukrotnie zmalał do Wielkiej Brytanii i Niemiec, a także obniżył się do Francji i Finlandii. Tylko import do Holandii pozostaje na niezmienionym wysokim poziomie. Trzykrotnie wzrosła sprzedaż do Bangladeszu.
Źródło: Reussirfl 2010, ‘L’ofensive fruitiere”, „Les pommes bresiliennes reculent en Europe”