Genetycy majstrują przy jabłkach
W Kanadzie kończą się prace nad uzyskaniem niebrązowiejących odmian jabłek: ‘Golden Delicious’ i ‘Granny Smith’. Wkrótce prawdopodobnie zostaną wprowadzone na rynek genetycznie modyfikowane owoce. Będą promowane z logo śnieżnobiałej Arktyki. Naukowcy pracują już nad wprowadzeniem tej cechy do innych odmian, np. ‘Gali’ i ‘Fuji’.
Muszą wyłączyć, wyciszyć gen, który jest odpowiedzialny za produkuję enzymu odpowiadającego za ciemnienie miąższu – oksydazy polifenolowej. Naukowcy pocieszają, że nie dodają żadnego obcego fragmentu genu, więc jabłko w 100% pozostaje jabłkiem.
Jak taki modyfikowany produkt zostanie przyjęty przez konsumentów?
Przemysł przetwórczy radzi sobie z tą niekorzystną cechą, wykorzystując kwaśne roztwory wody z witaminą C lub sokiem z cytryny, które sprawiają, że pocięte na plastry jabłka pozostają białe. Restauracje McDonald's traktują je askorbinianem wapnia (wapń związany z witaminą C).
Arktyczne jabłka nie są zapylane przez wiatr, a jedynie przez pszczoły, więc maleje ryzyko zapylenia krzyżowego. Dla pewności będą sadzone w dużych kwaterach oddzielonych żywopłotami.
Źródło: freshplaza.com, vancouversun.com