Zaprezentowano nowe odmiany jabłek o czerwonym miąższu – Kissabel od Ifored

 

Konsorcjum Ifored zaprezentowało na targach Fruit Attraction w Madrycie nową gamę jabłek, która zdobywać będzie rynek pod marką Kissabel. W jej skład wchodzą trzy odmiany: Kissabel Rouge, Kissabel Orange i Kissabel Jaune. Konsumentów mają przyciągać niepowtarzalnym, czerwono zabarwionym miąższem oraz niespotykanym smakiem.

KISSABEL

Konsorcjum Ifored założone zostało w 2012 roku  i skupia 14 największych producentów jabłek z 5 kontynentów. Do Ifored należą m.in.:  AMG i Blue Whale z Francji, Empire World Trade i Worldwide Fruit z Wielkiej Brytanii, Fenaco ze Szwajcarii, NovaMela z Włoch (VOG, VIP, Melinda, La Trentina i Rivoira) oraz Nufri z Hiszpanii.

Celem projektu jest wyselekcjonowanie, testowanie, wybór i wreszcie sprzedaż odmian jabłoni charakteryzujących się czerwonym miąższem. Wyhodowane odmiany, wprowadzane na rynek pod marką Kissabel, stanowią własność francuskiej firmy IFO (International Fruit Obtention), która zajmuje się rozwojem innowacyjnych odmian jabłoni już od 20 lat. Partnerzy Ifored uprawiają jabłonie łącznie na 55 000 hektarach, których produkcja wynosi około 3 mln ton. 

Testowane odmiany charakteryzują się smakiem od kwaśnego do słodkiego, kolorem miąższu od 30-procentowego do pełnego, czerwonego zabarwienia oraz kolorem skórki, która może być czerwona, dwukolorowa, pomarańczowa lub żółta. Okres zbioru u wczesnych odmian jest taki sam, jak w przypadku Gali Royal, podczas gdy zbiory odmian dojrzewających najpóźniej pokrywają się z terminem Cripps Pink.

ifored

– "Widzimy ogromny potencjał czerwonych jabłek" – mówił Bruno Essner, prezes firmy. – Stworzyliśmy wspaniałą grupę doświadczonych hodowców i marketingowców z całego świata, aby wykorzystać ten potencjał i doprowadzić do wprowadzenia innowacyjnych odmian jabłek”.

Według założenia, pierwsze próby przedstawienia konsumentom marki, będą odbywały się w ciągu najbliższych kilku tygodni, w ciągu dwóch następnych lat jabłka pojawią się na półkach sklepowych, natomiast za 5 lat mają zdobyć rynek światowy. Do rozpoczęcia wprowadzania na rynek wybrano trzy odmiany: o żółtej, pomarańczowej i czerwonej skórce.

Kissabel Rouge (R201) – posiada skórkę o intensywnym, ciemno czerwonym wybarwieniu, z wyraźnie widocznymi przetchlinkami. Miąższ jest twardy, charakteryzuje się jaskrawoczerwonym zabarwieniem. W smaku jest wyrazisty, soczysty i wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych. Dojrzałość zbiorczą osiąga późno, pokrywa się terminem zbiorów odmiany Braeburn.

Kissabel Orange (Y101) – ma bardzo atrakcyjną pomarańczową skórę z żółtymi przetchlinkami, o jędrnym, soczystym, różowo-czerwonym miąższu. Smak jest wyważony – słodko-kwaskowaty. Gotowa do zerwania jest pod koniec terminu zbioru Gali.

Kissabel Jaune  (Y102) – zbiory następują po terminie odmiany Golden Delicious. Skórka tej odmiany jest barwy żółtej z wyraźnie zaznaczonymi przetchlinkami. Miąższ ma kolor różowy. Charakteryzuje się dobrymi zdolnościami do przechowywania.

ifored3

Źródło: mat. prasowe IFORED

 

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Jesienne cięcie korzeni

Sadownicy polują

X