Golden z policzkiem – Parsi (S) da Rosa ®
Parsi (S) da Rosa ®
Odmiana Golden Delicious oraz jej mutacja Golden Delicious Reinders® uprawiana jest z powodzeniem przez wielu polskich sadowników. Potencjalni nabywcy z zagranicy mają jednak różne upodobania co do barwy skórki. W Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich chętnie kupowany jest Golden z zieloną skórką, natomiast we Francji, Austrii, Niemczech preferowany jest w szczególności ten żółty.
W toku produkcji nie trudno jednak uzyskać łososiowo-pomarańczowy rumieniec. Mówi się wówczas, że Golden jest „przełamany”. Kwestię tę można regulować odpowiednim nawożeniem. W zależności od rynku docelowego rumieniec ten może jednak zostać uznany za błąd produkcji.
W Południowym Tyrolu już kilkanaście lat temu postanowiono wyodrębnić tę cechę i uczynić z niej atut. Na niektórych rynkach policzek na Goldenie uważany jest za cechę pożądaną, niestety dotychczasowe mutacje kierowano w stronę jednolitej kolorystycznie, gładkiej skórki i ciężko było wyprodukować partie w całości pokryte rumieńcem. Szukano więc sposobu na wyhodowanie Goldena o skłonności do uzyskiwania policzka. W ten sposób powstała między innymi mutacja Golden Parsi (S) da Rosa ®, która charakteryzuje się właśnie łososiowym rumieńcem. Z roku na rok sport ten cieszy się coraz większym powodzeniem.
Golden Parsi (S) da Rosa ® jest mutacją odmiany Golden Klon B, odznacza się również żółtą skórką oraz słodkim smakiem z delikatną nutą kwasowości, jednak w przeciwieństwie do rodzica nie jest podatna na ordzawienia. Kwitnie średnio późno. Do 40 procent owoców osiąga pomarańczowy policzek, szczególnie łatwo osiągalny jest on na terenach pagórkowatych. Niezbędny jest wieloetapowy zbiór.
W porównaniu z Goldenem Kolon B kształt owoców jest bardziej wydłużony. Pozostałe cechy charakterystyczne dla całej grupy: konieczność zastosowania przerzedzania w celu osiągnięcia wysokich plonów, podatność na nekrotyczną plamistość liści oraz wrażliwość na pojawianie się odcisków i obić podczas zbiorów.
Źródło: materiały własne, kiku-partner