Spadek produkcji brzoskwiń i nektaryn w Europie
W tym roku przewiduje się, że produkcja brzoskwiń we Włoszech spadnie o 28% w porównaniu z 2019 rokiem. Oczekuje się również spadku zbiorów w innych kluczowych krajach produkujących brzoskwinie, takich jak: Grecja, Hiszpania i Francja.
Całkowita produkcja brzoskwiń i nektaryn w tym roku spadnie o 19% w porównaniu z poprzednim i wyniesie zaledwie 2,4 miliona ton. W porównaniu ze średnim plonem z ostatnich sześciu lat, produkcja również będzie niższa o 19%.
Głównym powodem tak gwałtownego spadku tegorocznych plonów jest mróz, który w marcu i kwietniu dotknął główne regiony produkcyjne, takie jak Aragonia i Katalonia w Hiszpanii, dolina Rodanu we Francji i północne regiony we Włoszech. Szczególnie ucierpieli producenci tych ostatnich: na przykład spadek produkcji w Emilii-Romanii może, według wstępnych szacunków, osiągnąć nawet 80%.
W rezultacie to Włochy poniosą największe straty w produkcji brzoskwiń wśród tych czterech krajów. Mrozy i zmniejszenie powierzchni sadów brzoskwiniowych w północnych regionach kraju doprowadzą do najniższego plonu brzoskwiń od co najmniej 25 lat. W porównaniu z rokiem poprzednim produkcja tych owoców spadnie o 28% do 820 tysięcy ton.
W Hiszpanii oprócz mrozów w Aragonii i Katalonii, silny deszcz na południu kraju (w Murcji i Andaluzji) również przyczynił się do zmniejszenia produkcji. Jednak spadek plonu nadal będzie nieco mniejszy niż we Włoszech. Według wstępnych danych, w porównaniu z rokiem poprzednim, produkcja brzoskwiń i nektaryn w Hiszpanii spadnie o 14% do 1,11 miliona ton.
W Grecji mróz uderzył także w główny region produkcyjny w Macedonii, produkcja spadnie tu o 10% do nieco ponad 300 tysięcy ton. We Francji zbiory brzoskwiń również będą niższe niż w ubiegłym roku o 7% i wyniosą 193 tys. ton.
Źródło: FreshPlaza