Światowy rynek gruszek – przegląd
Na półkuli północnej zbiory gruszek w pełni. W tym roku w Europie będą one o 12% wyższe niż w ubiegłym sezonie, jednak o 4% niższe niż wynosi średnia roczna z lat z 2015–2018. Włochy, Hiszpania i Portugalia informują o spadku produkcji w wyniku szkód spowodowanych niekorzystnymi warunkami pogodowymi, podczas gdy Belgia, Holandia i Francja osiągnęły stabilność lub wzrost produkcji.
W Holandii zbiory Konferencji dobiegły końca. Jeśli chodzi o tegoroczne zbiory tonaż jest zgodny z wcześniej szacowanymi prognozami. Jednak jak zauważają Holendrzy, owoce w tym sezonie są znacznie większe, zwłaszcza te, które zostały zbierane pod koniec sierpnia. Zaś jeśli chodzi o ceny, te stale spadają, jednak handlowcy spodziewają się, że ta sytuacja wkrótce się ustabilizuje. Oprócz krajowej Konferencji na rynku dostępne są również gruszki włoskie, takie jak Abate Fetel i Kaiser, a także gruszka Williams z Francji.
W Belgii również zbiory dobiegają końca, zdecydowana większość belgijskiej Konferencji została już zerwana i znajduje się w komorach. Pomimo środków przeciwko koronawirusowi, które plantatorzy zostali zmuszeni wdrożyć, zbiory przebiegły bezproblemowo, a gruszki zostały zebrane na czas. Belgijscy producenci są bardzo zadowoleni z jakości, gruszki są twarde i słodkie. Mniejsze owoce, rekompensuje nieco większy tonaż. Biorąc pod uwagę, że rynek jest pusty, świeżo zebrane gruszki o rozmiarze 55 mm i większe są sprzedawane po przyzwoitych cenach. Ceny rozmiarów 45 mm i 50 mm wciąż spadają, ale producenci spodziewają się wzrostu ceny.
Włosi również zakończyli już zbiory wszystkich odmian. W tym roku wyprodukują mniej gruszek w porównaniu do średniej z lat 2015-2018, kiedy to produkcja wyniosła około 730 mln ton. Tegoroczna produkcja ma wynieść od 500 000 do 550 000 ton. Spadek ten można przypisać wiosennym przymrozkom i skutkom choroby Alternaria. Halyomorpha halsy w tym sezonie spowodował mniejsze szkody niż w 2019 roku.
Sezon gruszkowy w Hiszpanii w pełni. W Lleidzie sprzedaż odmiany Limonera rozpoczęła się 22 lipca, Konferencji 31 sierpnia, a Blanquilla ma trafić na półki sklepowe około 15 września. Tym samym sezon rozpoczął się mniej więcej w tym samym czasie co w zeszłym roku. Z powodu silnych opadów deszczu, które miały miejsce wiosną, tegoroczna produkcja spadnie o 4-5% w zależności od odmiany i regionu. Przewidywana wielkość to około 300 000 ton.
Chociaż rozmiar Konferencji w tym roku będzie mniejszy (powszechny problem w Europie), owoce są generalnie bardziej ordzawione na skórce, co docenią hiszpańscy konsumenci. Gruszki Limonera osiągają zbliżone kalibry do tych z poprzednich sezonów. Kampania rozpoczęła się od nieco wyższego popytu w porównaniu z początkiem ubiegłego roku. Jednak sektor spodziewa się wyraźnego wzrostu popytu od trzeciego tygodnia września, ponieważ sezon owoców pestkowych zakończył się dwa tygodnie wcześniej w tym roku ze względu na znaczący spadek podaży. Uderzający jest również wpływ, jaki pandemia koronawirusa wywarła na spożycie gruszek w Hiszpanii. Od czasu blokady w Hiszpanii spożycie gruszek znacznie wzrosło, zwłaszcza w przypadku gruszek paczkowanych. Popyt wzrósł tak bardzo, że sezon zakończył się ponad miesiąc wcześniej niż zwykle. Dlatego sektor patrzy optymistycznie na nowy sezon.
Hiszpańska Konferencja silnie konkuruję z gruszkami belgijskimi. Produkcja w Belgii jest porównywalna z zeszłoroczną, więc znowu będzie spora konkurencja cenowa, mimo że kalibry są nieco mniejsze.
W Chinach większość owoców została zebrana i umieszczona w chłodni. Warunki pogodowe nie były sprzyjające, co spowodowało spadek produkcji wielu odmian. Produkcja gruszek Crown została zmniejszona aż o 70%.
Jeśli chodzi o sprzedaż krajową, cena jest wyższa niż w poprzednich latach ze względu na spadek produkcji, wzrosła również cena detaliczna. Jednak konsumpcja jest niższa niż zwykle, więc sprzedaż na rynku lokalnym jest wolniejsza. Zmniejszona podaż, sprawia, że na rynku nie ma żadnych niedoborów, więc rynek jest stosunkowo płynny.
Źródło: FreshPlaza